Drevna „izgubljena“ prestonica Kmerskog carstva otkrivena ispod kambodžanske prašume

Naučnici su otkrili drevni grad Kmerskog carstva, koji je vekovima pokrivala bogata prašuma Kambodže. Mahendraparvata, poznata i kao „izgubljeni grad Kambodže“, bila je rana prestonica Kmerskog carstva – hinduističko-budističke države u jugoistočnoj Aziji, koja je postojala od 9. do 15. veka.

Arheolozi i istoričari znaju za njeno postojanje već decenijama, ali nisu mogli da pronađu tačnu lokaciju drevnog grada.

I novoj studiji analizirani su rezultati ambicioznog dugogodišnjeg istraživanja međunarodnog tima, koji tvrdi da je sprovedena najbolja pretraga i identifikacija rane kmerske prestonice.

Istraživanje je sprovedeno koristeći laserski skener (lidar) iz vazduha. U sadejstvu sa tim sprovedena je terenska pretraga, pa je tako mapirana široka urbana mreža koja datira iz 9. veka, a nalazi se na platou Pnom Kulen, severoistočno od Angkora, kasnijeg glavnog i dominantnog grada imperije.

„Planinskom regionu Pnom Kulenu je do danas posvećeno veoma malo pažnje. Čitavo područje nedostaje u arheološkim mapama, izuzev veoma malo informacija o ostacima nekih ciglanih hramova“, istakao je predvodnik studije i arheolog Žan-Baptist Ševans.

Istraživačni poduhvati počeli su 2012. i trajali su do 2017. godine, a tokom njih tim je prvo obavio seriju pretraga „lidarom“ iz vazduha, čime je sastavljena veoma detaljna mapa hiljada novootkrivenih arheoloških objekata, koji ranije nisu primećeni zbog bogate džungle.

„Drevno Kmersko carstvo prilagođavalo je reljef sebi, oblikujući prirodu na velikim razmerama, praveći jezera, rezervoare, kanale, puteve, hramove, polja pirinča...“, rekao je Ševans za Njuzvik.

Zahvaljujući nadgledanju iz vazduha, tim je bio u stanju da vidi kroz nivoe vegetacije i prljavštine koja je skrivala Mahendraparvatu, otkrivajući složenu urbanu mrežu, koja je imala strukturu rešetke, sa dve podudarno postavljene linearne osovine.

Čitav grad se prostirao na površini od 50 kvadranih kilometara.

„Veliki broj sadržaja, poput brana, rezervoara, hramova okruženih zidinama, odvojena naselja za stanovanje, kao i prostrana carska palata, pokazuju složeni urbanistički plan“, objašnjavaju istraživači.

Uprkos ogromnom inženjerskom trudu i ulaganju, grad nije dugo preživeo. Kmersko carstvo preselilo je svoj centar u novu prestonicu – Angkor, najverovatnije zbog boljih uslova za uzgajanje hrane, kao i manje izazovnog reljefa i okoline.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи