Danski rekord u jedenju slatkiša

U Danskoj imaju ozbiljnih problema zbog prekomernog konzumiranja slatkiša. To je zemlja u kojoj svaka osoba u proseku kupi 12,3 kilograma čokolade i drugih slatkiša godišnje. Isto je i sa sodom – u 2012. prosečno je popijeno 66 litara po osobi. Od tada, prodaja je povećana za 24 odsto, što znači da je prošle godine taj prosek iznosio 87 litara sode po osobi.

Deca naročito jedu previše slatkiša.

Preporuka danske Uprave za veterinu i hranu je da deca, u zavisnosti od uzrasta, uzmaju najviše 30-55 grama šećera dnevno. Ali njihovi podaci govore da deca pojedu pet puta više.

Novi istraživački projekat danskog Instituta za hranu pokušava da reši to pitanje.

Tokom naredne tri godine oni će, u saradnji s Opštinom Hvidovre, razviti nove metode koje bi trebalo da pomognu porodicama čija deca konzumiraju previše šećera.

Anja Biltoft Jensen, rukovodilac projekta u Institutu za hranu, kaže da će nove smernice i preporuke tačno odrediti koliko slatkiša bi trebalo da bude zastupljeno u zdravoj ishrani.

„Nažalost, gojazne dece je sve više. U opštini Hvidovre imamo blizu 20 odsto gojazne dece čije je zdravlje ugroženo prekomernim unosom šećera. Zato su nam potrebne ove granice“, ističe Anja Jensen.

Preben Vestergard Hansen, magistar za ljudsku ishranu, napominje da to takođe rezultira dijabetesom, srčanim bolestima, a možda i rakom.

Dodaje: „Kad smo zajedno u društvu, imamo naviku da stalno nešto jedemo i grickamo. Mladi danas imaju mnogo novca, pa im je velika ponuda slatkiša i nezdravih stvari lako dostupna.“

Potrebno je mnogo da se promene navike, pa i čitava kultura, ali u Danskoj se nadaju da je ovaj projekat korak u pravom smeru. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво