Pronađeni fosili džinovskog pterosaurusa

S rasponom krila od šest metara i težinom od oko 270 kilograma, džinovski pterosaurus mora da je stvarao ogromnu senku, dok je leteo nebom tokom jure.

Veličini „nebeske zveri“, i 125 miliona godina kasnije, dive se brojni naučnici. Njene ostatke otkrili su na ostrvu Vejt. 

Fosili hatcegopteriksa, dali su nove informacije o ovoj veličanstvenoj vrsti za koju se veruje da je najveće leteće stvorenje tog razdoblja.

Smatra se da su ova krilata stvorenja vladala nebom otprilike 150 miliona godina, a za to vreme su evoluirali od veličine omanjeg glodara, do one koja je slična modernom borbenom avionu.

Otkrićem se ponosi istraživač iz Britanije Robert Koram, koji smatra da je reč o jednom od prvih superpterosaurusa.

Inače, ostrvo Vejt je bogato fosilima, i opsedaju ga brojni ljubitelji dinosaurusa u potrazi za ostacima iz prošlosti, prenosi dailymail.co.uk.

Ipak, imajući u vidu veličinu pterosaurusa, naučnici su se dugo pitali kako ogroman pterosaurus uspeva da poleti. Modeliranje na osnovu ostataka, otkrilo je ispupčene mišiće na nogama i prilagodljivu strukturu krila, koji su omogućavali zamah i poletanje.

„Za razliku od ptica, koje hodaju i skaču u vazduh ssa amo dve noge, pterosaurusi su hodali na sve četiri noge koje su imali“, rekao je Majkl Habib sa Univerziteta Južna Kalifornija.

Modeliranje je pokazalo da je upravo kretanje, uz oslonac na četiri tačke, omogućavalo poletanje uz guranje stražnjim udovima, a zatim i sa prednjim udovima, što je doprinosilo jačem skoku i uzlet hatcegopteriksima.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара