Hoćete da živite na Marsu? Moraćete da jedete skakavce!

Naseljavanje Marsa bliži se realnosti, a strategija preživljavanja ljudi na Crvenoj planeti podrazumeva ishranu koja uključuje insekte.

Smatra se da su resursi poput energije, vode i kiseonika dostupni na Marsu, ali održivo snabdevanje hranom, već dugo se smatra nepremostivom preprekom. 

Ipak, naučnici smatraju da ključ uspeha u nameri naseljavanja Marsa leži u uzgoju mesa u laboratorijama ali i grickanju insekata.

Stručnjaci Univerziteta na Floridi osmislili su plan za „održavanje“ milionske kolonije ljudi.

„Najteže će biti napraviti hranu na Marsu i ako želite da je imate dovoljno, morate se osloniti na transport. Jedna od namirnica koja bi u tim okolnostima svakako vredela su insekti“, rekao je Kit Kenon, koautor studije.

Izfradnja farmi insekata na Marsu, bila bi efikasna strategija, jer za njihov uzgoj je potrebno malo vode, dok su insekti, kao hrana, kaloričan i hranljiv obrok. Brašno napravljeno od skakavaca je poseban prozvod koji naučnici preporučuju.

Poslednjih godina se ozbiljno radi na uspostavljanju ozbiljne ljudske kolonije na Marsu u čemu ulogu imaju i komercijalne kompanije kao što je "SpaceX".

Energija Sunca, prisustvo leda i ugljen dioksida, mogu se koristiti za život na Marsu, ali još nije utvrđeno šta bi bio osnovni izvor ishrane.

Pored uzgajanja insekata, naučnici sa Floride su predložili uzgoj mesa i mleka u laboratorijama, za buduće stanovnike Marsa koji „nemaju želudac za insekte“.

Kada je reč o povrću, istraživanja su pokazala da je teško očekivati da će uspevati, najviše zbog nedostatka prirodne svetlosti.

Međutim, tvrde stručnjaci, to bi se to moglo premostiti gajenjem povrća u posebnom prostoru uz obezbeđenu veštačku svetlost, ali i uz, optičkim kablovima usmerenu, Sunčevu svetlost.

broj komentara 9 pošalji komentar
(ponedeljak, 23. sep 2019, 17:44) - DrMr [neregistrovani]

@Zemlja je ravna

Ti bi mogao sam da se probudis, ne uvlaci druge u tvoje komentare, vise puta si se pojavljivao sa istom tezom. Ako si nepoznat ne znaci i da nisi prepoznatljiv.

(nedelja, 22. sep 2019, 23:02) - anonymous [neregistrovani]

Nikako da se sete

Da pitaju Caka Norisa sta je tamo jeo.

(nedelja, 22. sep 2019, 21:47) - anonymous [neregistrovani]

Sunce se širi

Prvo je u oruženju stradala Venera. Naša planeta je sledeća, a kad Zemlja bude kao sad Venera, Mars će biti lep za život.

(nedelja, 22. sep 2019, 21:07) - anonymous [neregistrovani]

Naseljavanje Marsa blizi se realnosti...

... rece baron Minhauzen, pa skoci na djule i odlete preko turskih rovova!

(nedelja, 22. sep 2019, 19:53) - anonymous [neregistrovani]

Ma jok! Laz!

Ne morate da putujete na Mars da bi jeli 'skakavce'. To se vec odavno jede na zemlji u Aziji;)

(nedelja, 22. sep 2019, 19:52) - anonymous [neregistrovani]

jah

Covek ne moze da zivi na Marsu jer je telo coveka napravljeno za gravitaciju zemlje, kada su kosmonauti predugo na svemirkoj stanici opet uce da hodaju i trce kad se vrate, mogu i kosti da im se slome, tako da je zivot na marsu samo za holivudske filmove...

(nedelja, 22. sep 2019, 18:44) - anonymous [neregistrovani]

Zemlja je ravna

Zemlja je ravna, svemir ne postoji. Vreme je da se probudimo. Hvala!

(nedelja, 22. sep 2019, 18:42) - anonymous [neregistrovani]

Kapetan Žan Luk Pikar

Će smelo otići gde niko pre nije bio.

(nedelja, 22. sep 2019, 18:16) - anonymous [neregistrovani]

da

ne mozete ni do meseca da odete, a hocete na mars.... ovo mi lici na mlacenje prazne slame..... ljudski rod nema pouzdanu tehnologiju za putovanje do marsa... i tu je prici kraj... postojece tehmologija je vise nego primitivna za tu vrstu poduhvata..... mozda nekada u daljoj buducnosti bude.. ali za sad samo zelje...