Novi međuzvezdani objekat ušao u Sunčev sistem

Astronom-amater Genadij Borisov otkrio je novi međuzvezdani objekat, koji je došao izvan Sunčevog sistema, objavio je "Minor Planet Center".

Prvi međuzvezdani objekat u našem solarnom sistemu otkrili su astronomi 2017. godine. „Oumuamua“ imao je hiperboličnu putanju koja je ukazivala na to da je došao iz daleka i da se neće vraćati.

Naravno, proizveo je i pregršt spekulacija o njegovom poreklu, a jedna od njih je da je možda vanzemaljski.

Novootkriveni objekat predstavlja drugog međuzvezdanog gosta, a predstoji još mnogo ispitivanja, praćenja i posmatranja.

Borisov je prvi put spazio objekat 30. avgusta koristeći teleskop koji je sam napravio. Nakon toga usledila su i druge potvrde, a Majnor planet senter pri Centru za astrofizičare izdao je saopštenje o novom objektu nazvanom "C/2019 Q4 (Borisov)".

Ukoliko se nesumnjivo potvrdi njegova međuzvezdana priroda, dobiće novu oznaku koja počinje sa "2I" (I kao početno slovo reči međuzvedani na engleskom – Interstellar).

Sa dodatnim posmatranjima i proučavanjima, naučnici su počeli da izračunavaju oblik njegove orbite, a proračuni pokazuju da putanja ima hiperboličan oblik, a ne eliptični, koji karakteriše orbite nebeskih tela u Sunčevom sistemu.

Hiperbolična putanja ukazuje da će novootkriveni objekat napustiti naš sistem i nikada se neće vratiti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво