U kanjonu Đetinje gradi se neolitski arheološki park

Prvi neolitski arheološki park, replika drevne naseobine, biće izgrađen u kanjonu Đetinje. Na istom lokalitetu biće i objekat iz kamenog doba, sa ostacima nađenim u tom periodu.

Prazan prostor u kanjonu reke Đetinje već na proleće imaće replike sa četiri neolitske kuće i jednom kamenom iz bronzanog doba.

„Mi smo se trudili, uz angažovanje određenih stručnjaka, da napravimo kompletno identične nastambe, kao što na to ukazuje dokumentacija iz Narodnog muzeja koja se čuva u Užicu“, istakao je Miroslav Ivanović, menadžer promocije.

To su nastambe za čiju gradnju su korišćeni isključivo prirodni materijali drvo, pruće, blato, slama.

„Četiri neolitske nastambe od kojih je jedna poluzemunica će biti izložbene, unutrašnjost će biti u potpunosti uređena tako da prikazuje život neolitskog čoveka i njegovo privređivanje, kada je u pitanju obrada gline, kože, kostiju, izrada oruđa, dok ovaj komercijalni deo, odnosno kamena kuća, u drugom delu naselja, treba da bude totalno tehnički opremljena za savremenu animaciju posetilaca“, rekao je Miroslav Ivanović, menadžer promocije.

Ukupna vrednost projekta koji finansira Evropska unija, preko Ministarstva finansija, je 600 hiljada evra, od čega će Užice dobiti oko 400 hiljada.

Priliku da na ovaj način zavire u daleku prošlost svog kraja, Užičani i gosti imaće po planovima sledeće godine, a ceo prostor Staparske banje postaće zanimljiviji za turiste, đake kao i stručnjake koji se bave neolitom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи