U skladištu muzeja pronađena statua Aleksandra Velikog

Mermerna glava jednog od najvećih osvajača u ljudskoj istoriji pronađena je „u mračnom ćošku magacina“ Arheološkog muzeja u Veriji, u severnoj Grčkoj, saopštila je arheolog Angeliki Kotaridi iz grčkog Ministarstva kulture i sporta.

Pretpostavlja se da je skulptura nastala u 2. veku pre nove ere – znači, oko 200 godina nakon što je Aleksandar Veliki umro 323. g. p. n. e.

Arheolozi su skulpturu prvobitno pronašli u ruševinama jednog grčkog sela, odneli su je u skladište i odmah zaboravili. Kotaridijeva navodi da sve do sada niko u njoj nije prepoznao prikaz najslavnijeg grčkog vladara.

Tragovi vremena i nemara

Vršeći popis predmeta u skladištu, kustosi muzeja slučajno su primetili isklesanu glavu koja se krila između sanduka s keramikom. Kotaridijeva je navela da je „uprkos tragovima koje su na njegovom lepom licu ostavili vreme i nesavesnost, na skulpturi zapazila talasastu kosu i pogled u daljinu“, što su karakteristični atributi s kojima je predstavljan Aleksandar Makedonski u umetnosti.

Glava je tokom godina pretrpela oštećenja kao što je slomljeni nos. „Bila je posuta malterom jer je negde u 18. i 19. veku korišćena kao građevinski materijal, kao deo zida“, rekla je Kotaridijeva.

Delo se ističe i po tome što je tek treća antička predstava Aleksandra Makedonskog koja je pronađena u regiji Makedonije. Pošto je očišćena, arheolozi planiraju da je krajem 2020. godine izlože u Muzeju kraljevskih grobnica u Vergini.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи