Recikliranje u Indoneziji

Indonezija je oduvek imala veliki problem sa otpadom, ali sada je rešila da ga očisti. Grad Surabaja, na istočnoj obali ostrva Java, ima tri miliona stanovnika i pokrenuo je inicijativu za smanjenje otpada. Za građane su razvijeni inovativni programi, a po odluci gradskih vlasti, umesto karte putnici mogu da ostave plastične boce na autobuskim terminalima ili da „plate“ kartu bocama.

Dvočasovna autobuska karta košta deset plastičnih čaša ili pet plastičnih boca, u zavisnosti od veličine. Grad se nada da će to pomoći u ostvarivanju ambicioznog cilja, a to je potpuno izbacivanje plastičnog otpada do 2020. godine. Surabaja je prvi grad u Indoneziji koji primenjuje ovaj sistem.

Iako se na taj način reciklira samo mala količina plastičnog otpada, ako svi rade istu malu stvar – na kraju se veliki problem može rešiti, napominje student hemije Lia.

Prema zvaničnim podacima, plastika čini 15 odsto ili 400 tona dnevnog otpada Surabaje. Jedan autobus može da prikupi oko 250 kilograma plastičnih boca dnevno, što je oko 7,5 tona mesečno.

Riza Adha Kurniavan, menadžer Surabaja basa, kaže da za sada prihvataju samo plastični otpad, ali da će u budućnosti proširiti sistem na prihvatanje različitih vrsta otpada. Naš fokus je da uključivanjem građana u sistem reciklaže – postanemo bolji u upravljanju otpadom.

Ade Irma, studentkinja finansija iz Centra za reciklažu, upoređuje sistem sa bankom: „Klijenti deponuju smeće i povlače novac. Ali dok redovna banka direktno obrađuje novac, ovde prvo obrađujemo smeće, a zatim ga pretvaramo u novac“.

Nakon prikupljanja, etikete i čepovi se odvajaju i daju putem javne licitacije kompanijama koje se bave recikliranjem. Novac zarađen putem licitacije odlazi za finansiranje autobuskog saobraćaja i održavanje zelenih površina u gradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара