Deca bolje opažaju nego odrasli

Koliko puta su nas deca od pet-šest godina zadivila i iznenadila svojim razmišljanjima! U tom periodu oni su i najotvoreniji za svet i nove spoznaje. To potvrđuje i nova psihološka studija.

Dok odrasli pamte na osnovu toga da li će im to kasnije trebati u životu – deca pamte sve.

Prema rečima psihologa Vladimira Slutskog, deca se bolje i brže prilagođavaju promenama baš zbog činjenice da ništa ne ignorišu.

Slutski je istraživanje sproveo u saradnji s kolegom Natanijelom Blankom i rad je objavljen u magazinu Developmental Psychology.

Istraživanje je obuhvatilo trideset četiri odrasle osobe i trideset šestoro dece od četiri godine.

Ponuđeni su im testovi na kojima su bila različita bića a zadatak je bio da ih svrstaju u dve ponuđene grupe. U testu su, takođe, stavljeni elementi koji ne pripadaju nijednoj grupi i koje su istraživači označili kao „nebitne“.

Učesnicima istraživanja su redom prikazivani razni elementi na ekranu a oni su ih pamtili i lako prepoznavali. U jednom trenutku, ističe Vladimir Slutski, zamenjena su pravila i u fokus su stavljeni elementi iz „nebitne“ grupe.

Ta promena je zbunila odrasle učesnike. Nisu bili u mogućnosti da brzo uče nove elemente. S druge strane, deca su se lako snašla s novim zadatkom.

Slutski i Blanko dodaju da je vrlo jasno zašto se kod odraslih javio problem. Njihova pažnja bila je usmerena samo na ono što će im trebati.

Naučnici zaključuju da je selektivna pažnja korisna u svakodnevnom životu i radu; međutim, kada želimo da se razvijamo i dolazimo do novih saznanja, trebalo bi da budemo otvoreni kao deca i da nam percepcija bude usmerena na sve.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво