Da li bi tkanina koja oslobađa mirise mogla da neutrališe znoj

Letnje vrućine, stresne situacije i naporni treninzi čine da se ljudi znoje. Ali šta ako bi odeća mogla da prikrije neprijatne mirise raspršivanjem prijatnih? Najnovije naučno dostignuće je modifikovana pamučna tkanina koja u kontaktu sa znojem ispušta aromu nalik limunu.

Poslednjih godina naučnici rade na razvijanju pametnih tkanina koje reaguju na stimulanse kao što su svetlost, temperatura ili mehanički pritisak tako što, na primer, menjaju boju ili provode električni signal.

Naučnici Karla Silva, Artur Kavako-Paulo, Filipa Gonsalves i Artur Ribeiro ispituju različite metode za oslobađanje mirisa iz tkanine. Oni žele da razviju i uporede dva nova pristupa kojima se iz pamučne tkanine, kada se nađe u dodiru sa znojem, oslobađa miris beta citronelola. Citronelol je jedinjenje koje se dobija iz limun trave i koristi se u nekim insekticidima.

Razvijajući prvu metodu, naučnici su uzeli tzv. miris-vezujući protein OBP (odorant-binding protein) koji se vezuje sa beta citronelolom i drugim mirisnim molekulima. Spojili su ga sa proteinskim domenom nazvanim ugljenohidrat-vezujući modul – CBM (carbohydrate-binding module), koji se vezuje za pamuk.

Kod druge metode „upakovali‘‘ su miris u lipozome sa CBM-om i oni su pričvrstili lipidne nosače i miris za tkaninu. Naučnici su izložili modifikovane pamučne tkanine kiselom rastvoru znoja, a niska pH vrednost simulirane perspiracije uzrokovala je da OBP i lipozomi oslobode beta citronelol.

Kada su uporedili ove dve metode za oslobađanje mirisa iz tkanine, naučnici su otkrili da OBP brzo raspršuje miris, dok lipozomi daju sporije, kontrolisano oslobađanje. Lipozomi su takođe mogli da nose više mirisa nego OBP. Naučnici veruju da bi se obe metode mogle pokazati korisnim u zavisnosti od potrebne primene.

broj komentara 0 pošalji komentar