Petnica privlači polaznike sa svih kontinenata

Letnji programi u Istraživačkoj stanici Petnica su u punom jeku. Međutim, ono što ovo leto razlikuje od prethodnih, jeste rekordan broj studenata iz inostranstva.

Zbog posebnog načina rada i uslova Istraživačka stanica Petnica postaje sve prepoznatljivija na međunarodnoj mapi naučno-obrazovnih programa. To se potvrđuje i ovog leta kada je više nego ikada stranih polaznika u Petnici.

„Upravo smo ispratili Međunarodnu studentsku školu astrofizike i kosmologije. Pre toga je bila Škola moderne lingvistike, nastavljamo sa mašinskim učenjem koje je u toku, a organizovno je u saradnji sa Majkrosoftom. Leto završavamo sa dva specijalizovana programa iz istraživanja u oblasti bioloških i biomedicinskih nauka, takođe namenjenih studentima. Pored toga i naša 15. Međunarodna škola nauke koja je namenjena malo studentima, malo starijim srednjoškolcima i ona je uspešno završena. Ovog leta imaćemo prilike da ugostimo oko 250-300 ljudi iz preko 30 zemalja sveta i to će biti lepa prilika i za sve one koji u Petnicu dolaze da razmenjuju iskustva i da mnogo toga nauče“, objasnio je programski direktor Petnice Nikola Božić.

Među srednjoškolcima u Petnici ima i oko 20 odsto polaznika koji su iz zemalja bivše Jugoslavije.

„Naši redovni programi namenjeni učenicima srednjih škola su u toku, laboratorije su ispunjene do poslednjeg mesta, rade na svojim malim naučnim projektima koje su osmišljavali tokom cele godine“, naglasio je Božić.

Kroz Istraživačku stanicu Petnica do sada je prošlo oko 50.000 polaznika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво