Da li je etički prevariti evoluciju

Uspeh međunarodnog naučnog tima u Kini u pravljenju ljudsko-majmunskih embriona izazvao je brojne reakcije širom sveta. Predsednik nacionalnog komiteta za bioetiku Uneskove komisije Srbije, Zvonko Magić, kaže da su naučnici uspeli u onome što stotine miliona godine evolucije nisu dozvolile i što se desilo samo u grčkoj mitologiji.

Magić kaže da se i ranije pokušavalo sa pravljenjem takvih organizama – između čoveka i svinje, miša i pacova, ali da je neuspeh bio popriličan.

„Na jednu ljudsku ćeliju bile su hiljade i desetina hiljada ćelija drugog organizma. U ovom slučaju iz izjava istraživača možemo konstatovati da su oni postigli mnogo veći uspeh“, objašnjava Magić.

Prema njegovim rečima, pravljenje ljudsko-majmunskog embriona predstavlja veliki naučni uspeh.

„Ono što stotine miliona godine evolucije nisu dozvolile da se desi, što se desilo samo u grčkoj mitologiji, mi sada imamo podatke da su naučnici uspeli da spoje ćelije dva različita organizma“, ističe Magić.

Sigurno je, kako kaže, da su stručnjaci morali da naprave neke modifikacije na embrionalnim ćelijama uz pomoć tehnike prekrajanja gena, kao i na matičnim ćelijama ljudskog porekla.

Osnovna ideja je dobijanje organizama, koji će na kraju biti davaoci organa za ljude.

Embrioni su uništeni posle 14 dana, što znači da nije krenula organogeneza niti razvoj centralnog nervnog sistema, pa je u tom slučaju uništena jedna skupina ćelija.

U tom slučaju je, kako navodi Magić, to prihvatljivo i zato ovo može da se ocenjuje kao naučno dostignuće i uspeh, jer bi sve preko tih 14 dana budilo ogromne etičke dileme.

„Oni su uspeli da zaključaju određene gene i da spreče da se ljudske ćelije inkorporiraju u centralni nervni sistem majmuna, tako da ne mogu da se razvijaju moždane ćelije. Tvrde da bi se u tom slučaju pookrenuo mehanizam samouništenja“, kaže Magić.

Što se ksenotransplantacije tiče, profesor objašnjava da ona postoji već 100 godina, ali da ima velika ograničenja.

„Transplantacija organa sa životinja na ljude je privlačna ideja, ali je razlika tolika da to prosto nije moguće. Koliko god vi da suzbijete ljudski odgovor, to je nemoguće. Međutim, grupa istraživača uspela je da tehnikom editovanja gena očisti od retrovirusa genom svinje, tako da sada imamo jetru svinje koja nema retroviruse“, objašnjava Magić.

Sledeći korak je da se ta jetra učini kompatibilnom i da je ljudski organizam prihvati.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи