Pitoma šuma berlinskog zoo-vrta: raj za divlje zveri

Kada su ljudi počeli da prikupljaju i drže divlje životinje u kavezima, to je bilo uglavnom radi zabave i pokazivanja moći i bogatstva među višim slojevima plemstva. Prvobitni „zverinjaci“, kasnije kavezi, pa egzotične bašte, prerasli su s vremenom u „opšte dobro“, koje omogućava ljudima da upoznaju divlje životinjsko carstvo, te saznaju više o raznim vrstama i njihovim dalekim svetovima.

Tako bi trebalo da bude. No budući da su danas staništa mnogih životinja ugrožena, opravdano se javlja pitanje – da li će zoo-vrtovi postati jedini način da se sačuvaju ugrožene vrste.

Dobar primer odlično organizovanog i ugodnog mesta za život divljih životinja jeste  „Tirpark Fridrihsfelde“, zoološki vrt u istočnom delu Berlina. Prostire se na plemićkom imanju i kao zvanični zoo-vrt postoji od 1955. godine.

Danas se u toj gradskoj oazi nalazi više od devet hiljada životinja. Među njenim stanovnicima su pingvini, slonovi, žirafe, nilski konji, kamile, razne vrste majmuna, kenguri, kamile, lavovi... dok je posebno mesto rezervisano za brojne vrste ptica i reptila. 

Koncept ovog berlinskog zoo-vrta je takav da ograda gotovo da nema ili su izvedene kao kanali oko baza u kojima su životinje. Stoga imate osećaj kao da se slobodno šetate u životinjskom carstvu. Jedino su predatori smešteni u skladu sa standardnim merama zaštite, zbog bezbednosti.

„Tirpark Fridrihsfelde“ se prostire na 160 hektara. Na prvi pogled, rekli biste da se nalazite u čarobnoj šumi, jer je drveće ogromno a priroda tako pažljivo uređena da izgleda kao da je netaknuta i da ste u potpunoj divljini. Ovaj zoološki vrt je neobičan spoj divljeg i pitomog. Koncipiran je tako da u njemu može da se provede ceo dan.

U izgradnji je velika baza za divlje mačke, ali i deo rezervisan za zabavni program sa pticama. Oni dovoljno hrabri mogu da ušetaju u specijalno uređenu „Šumu lemura“.

U ovom parku važe stroga pravila ponašanja za posetioce, sve je veoma čisto, nema buke. Imate osećaj da ste zalutali u divljinu koja vam je pružila utočište od savremenog, ubrzanog života. Može se reći da je ovaj zoo-vrt uspeo da ispuni osnovnu misiju – a to nije zabava za posetioce, već miran, siguran i lep život onih kojima je „Fridrihsfelde“ dom.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво