Regionalni kongres neuronauka u Srbiji okupio svetske stručnjake

Pod pokroviteljstvom Federacije evropskih društava za neuronauke, u Beogradu je od 10. do 13. jula održan Regionalni kongres FENS (FENS Regional Meeting). Organizacija je bila poverena društvima za neuronauke iz Srbije, Rumunije i Turske.

Kongres je obuhvatao širok spektar savremenih tema iz oblasti neuronauka.

Predavači, istaknuti neuronaučnici i dobitnici eminentnih nagrada za istraživanja nervnog sistema imali su priliku da predstave svoja istraživanja u inspirativnom okruženju.

„Naučni odbor Regionalnog kongresa neuronauka u Srbiji je imao zadatak da napravi naučni program. Interesovanje za potencijalna predavanja je bilo veliko. Dobili smo više od 70 predloga simpozijuma, od čega smo morali da odaberemo 34 koja su ušla u program i da odaberemo plenarne predavače koji su istaknuti stručnjaci u svetu, a koji do sada nisu držali predavanja ovde“, izjavila je profesorka Ivanka Marković iz Društva za neuronauke Srbije.

Većina tih predavača su mahom bili naši stručnjaci iz dijaspore, poput Jelene Radulović, profesorke na Univerzitetu Nortvestern u Čikagu.

„Bavim se neurologijom sećanja, i to onih koja se tiču stresnih događaja, zato što naša laboratorija pri Univerzitetu izučava kako sećanja na stres utiču na anksioznost i depresiju. Trenutno nas najviše interesuje kako da sećanja kojih ne možemo da se setimo (potisnuta) mogu negativno da utiču na naše emotivno stanje“, izjavila je prof. Radulović i istakla da je ovaj kongres bio od velikog značaja za društvo.

Posebnu pažnju na kongresu izazvala je Karmen Sandi, koja je osnovala mrežu u okviru federacije ALBA. Ova mreža se zalaže za jednakost i raznolikost u neuronauci. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво