Ni vuna nije kao što je nekad bila

Klimatske promene menjaju svet. Velike katastrofe nas iznova opominju da ipak nedovoljno radimo na „popravljanju situacije“. Izumiru biljne i životinjske vrste, sve se menja – od malih stvari, do onih koje utiču na celu planetu. Možda ste čuli da ni merino vuna nije kao što je nekad bila, ali verovatno niste pomisli da je i za to kriva klima.

Svake godine sve je jači toplotni talas koji zahvata australijski kontinent.

Posledice visokih temperatura ne zaobilaze ni ljude, ni biljke, ni životinje. Veterinari i farmeri tvrde da stoka pati, a naročito ovce.

Njihova vuna je sve kraća, ne raste kao pre, ali zato rastu cene. Vuna nikada nije bila toliko tražena.

U ogromnim suvim ravnicama Australije nalazi se ruta merino vune, jedne od najtraženijih vuna na svetu, koja je merilo kvaliteta.

Prve asocijacije na vunu su toplina, prefinjenost, luksuz, a najdragocenije svojstvo merino vune jeste prirodno regulisanje temperature – sa proizvodima od te vune nikada nije ni hladno, a ni previše toplo.

Dobro prianja uz telo, ne izaziva alergije i dozvoljava koži da diše.

Nije teško shvatiti koliko je ozbiljan problem kada jedna od najboljih vuna na svetu menja svoja svojstva usled lošeg uticaja visoke temperature.

Takva situacija je unela pometnju na svetskoj berzi vune, te je sasvim logično da je ono čega malo ima i najskuplje.

Zato je kvalitetna vuna postala novo belo zlato u Australiji (koja je, dakako, vodeći izvoznik merino vune).

Za deset godina cena se udvostručila, a tržište vredi više od dve milijarde evra.

Šišanje ovaca se obavlja na svakih osam meseci i traje jednu sedmicu. To je veoma naporan posao, a zarada, nakon ošišanih 150 ovaca dnevno, ne bude veća od 500 dolara.

Kada se runo pregleda, klasifikuje se i prodaje prema kvalitetu.

Sledeća „karika u lancu merino rute" su brokeri. Oni svoj posao obavljaju na osnovu uzoraka koje pokazuju kupcima u Sidneju na berzi vune.

Zarada je dobra prvenstveno zbog kineskih kupaca. Više od 70 odsto kupljene vune ide u kineske radionice, ali su prisutni i luksuzni brendovi.

Bez obzira na to što su cene visoke, farmeri, naučnici, javnost, kupci, prodavci, svi su zabrinuti jer kvalitet merino vune slabi te ni proizvodi od vune nisu kao što su nekad bili.

Kriva je klima – saglasna je većina, krive su klimatske promene – tvrde bolje upućeni.

U tom smislu, zbog povoljnijih klimatskih uslova na našim koordinatama, postoje ljudi koji su shvatili da će uz merino ovce i njihovu dragocenu vunu razviti unosan posao u Srbiji.

Zasada im dobro ide.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво