Vegetarijanska hrana za mačke

„Ne jedem meso iz različitih etičkih i ekoloških razloga, i radije ne bih hranio ni svoju mačku mesom.“ Da li mačke moraju da budu mesožderi?

Za razliku od pasa i drugih svaštojeda, mačke su isključivi mesojedi: zadovoljavaju svoje nutritivne potrebe konzumiranjem drugih životinja i imaju veću potrebu za proteinima od mnogih drugih sisara.

 

Jedući meso, mačke unose ključne hranljive materije – taurin, arahidonske kiseline, vitamin A i vitamin B12 – koje ne mogu u dovoljnoj meri dobiti iz hrane na biljnoj bazi.

Bez stabilnog snabdevanja ovim hranljivim materijama, mačke mogu patiti od jetre i srčanih problema, a da ne pominjemo iritaciju kože i gubitak sluha.

Idealna dijeta za mačke se tako sastoji uglavnom od proteina i masti dobijenih iz malog plena, kao što su glodari, ptice i mali gmizavci i vodozemci.

Neke mačke jedu travu ili druge biljke, ali većina biologa se slaže da krmno bilje služi samo kao digestivna pomoć i daje ograničenu hranljivu vrednost.

Veterinarka Marla Makdžordž, specijalista za mačke u Medicinskom centru za kućne ljubimce u Portlandu, tvrdi da je problematično prisiljavati mačke da budu vegetarijanci, da takve dijete ne obezbeđuju dovoljno amino-kiselina potrebnih za dobro zdravlje i da sadrže suviše ugljenih hidrata koje ove nisu u stanju da prerade.

Proizvođači kompletno vegetarijanske hrane za mačke, pse i lasice kažu da je njihova bezmesna ponuda zdrava i hranljiva, da produžava život mnogih mačaka i pasa i da pozitivno deluje na njihove zdravstvene probleme.

Napominju da većina uobičajene hrane za kućne ljubimce sadrži masnoće životinjskog porekla koje uzrokuju nakupljanje masnoće u arterijama, steroidne hormone rasta i antibiotike koji su za kućne ljubimce štetni isto koliko i za ljude.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво