Svet na ivici „klimatskog aparthejda“ između bogatih i siromašnih

Specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za ekstremno siromaštvo Filip Alston upozorava da je potpuno realan scenario klimatskog aparthejda u kojem će bogati iskoristiti svoj novac da izbegnu glad i klimatske promene, dok će ostatak sveta ostati da pati.

Čak i da ispunimo sada zadate ciljeve milioni će biti osiromašeni, istakao je Alston, kritikujući organe UN-a da su „očigledno neodgovarajući“ da se na pravi način uhvate u koštac sa ovim problemom.

„Upozorenja i odbrojavanja neće spasiti čovečanstvo ili planetu od nadolazeće katastrofe“, smatra Alston.

Australijanac je deo panela nezavisnih stručnjaka pri UN-u, koji je u ponedeljak predao svoj izveštaj Savetu za ljudska prava.

Najsiromašniji na svetu će biti najteže pogođeni rastućim temperaturama, koje će usloviti manjak hrane i sukobe.

Zemlje u razvoju pretrpeće najmanje 75 odsto troškova klimatskih promena, uprkos činjenici da siromašnija polovina svetske populacije stvara tek 10 odsto emisije štetnih gasova.

„Oni koji su najmanje zagadili će biti najviše pogođeni“, rekao je Alston, upozoravajući da bi efekti globalnog zagrevanja mogli da ponište 50 godina napretka u smanjivanju siromaštva.

Alston za svoje tvrdnje navodi primere kako se zapadne države već bore protiv ekstremnih vremenskih uslova.

Kada je uragan „Sendi“ pogodio Njujork 2012. godine, većina građana ostala je bez struje, ali je sedište „Goldman Saksa“ ostalo zaštićeno desetinama hiljada peščanih džakova i generatorom. Slično tome, privatni vatrogasci poslati su da spasavaju bogataške vile.

Prevelika zavisnost na privatni sektor bi vodila „klimatskom aparthejdu“, u kojem bi bogati izbegli posledice zagrevanja, gladi i sukoba.

Međuvladin panel o klimatskim promenama upozorio je još 2007. godine da će najsiromašniji na svetu biti najteže pogođeni.

Jučerašnji izveštaj veoma je kritičan prema manjku volje za preduzimanjem konkretnih koraka, uprkos brojnim upozorenjima.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво