Studenti završili osmu verziju „Drumske strele“

Tim studenata sa devet fakulteta završio je novu „Drumsku strelu“ koja će za dva dana biti zvanično promovisana na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

Projekat izrade prototipa trkačkog automobila po ugledu na „Formulu 1“ , studenti svake godine unapređuju i sada je na redu osma verzija „Drumske strele“ koja će biti svečano promovisana u ponedeljak, 24. juna, u glavnom amfiteatru Mašinskog fakulteta.

Lazar Stojnić, student Mašinskog fakulteta, koordinator tima „Tenfore – Drumska strela“, navodi da na projektu učestvuje oko 50 studenata, s tim da podtim za marketing i sponzorstva radi i za „Drumsku strelu“ i za „Električnu strelu“, odnosno za drugo vozilo na kome takođe rade.

„Tim „Drumske strele“ je osnovan 2010. godine i svake godine učestvujemo na takmičenjima sa ovim vozilom koje iz godine u godinu unapređujemo. Smanjujemo masu, povećavamo performanse, pokušavamo da se pojavimo i vratimo sa tih takmičenja sa mnogo boljim rezultatima i da to naše Udruženje studentsko-tehničko takmičenje dignemo na viši nivo i da uključimo mnogo novih projekata i da podstaknemo studente da rade“, objašnjava Lazar.

Prošle godine na takmičenju u Češkoj studenti su osvojili peto mesto u trci izdržljivosti, što je najzahtevnija trka na celom takmičenju.

„Tu se vozi 22 kilometra, a u stvari se ispituje izdržljivost samog vozila, tako da nam je to jedan od većih uspeha. Takođe, smo i ranijih godina osvajali i četvrto mesto. Prošle godine smo osvojili i šesto mesto u jednoj disciplini na takmičenju u Italiji, a ove godine se nadamo još boljim uspesima“, najavljuje Ana Nikčević, student Ekonomskog fakulteta, inače koordinator podtima za marketing i sponzorstva.

Članovi tima projekta „Drumska strela“ su uglavnom sa Univerziteta u Beogradu i studenti sa Vojne akademije. Uključeni su Mašinski, Elektro-tehnički, FON, Tehnološko-metalurški fakultet, Arhitektura, Pravni i Ekonomski fakultet, navodi Danica Vasović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta, članica podtima za aerodinamiku i dizajn.

„Rad na ovom projektu je upotpunio ona znanja stečena na fakultetu pre svega zato što smo imali mogućnost da sagledamo ceo postupak praktičnog rada u „Formuli“. Takođe, pošto sam sa Tehnološko-metalurškog fakulteta, imala sam priliku da radim sa raznim materijalnima, da sagledam tehnološke postupke i njihovu primenu na vozilu“, kaže Danica.

Još jedna od stvari koju ovaj tim nudi je da se studenti susreću sa raznim kompanijama koje im pomažu da ostvare svoj projekat, a na taj način dosta studenata koji su prošli kroz ovaj tim od 2010. godine, danas je zaposleno u tim kompanijama, ističe Ana Nikčević.

Prvo naredno takmičenje na kome će se pojaviti nova verzija bolida „Drumska strela“ počinje u Holandiji 7. jula.

Što se tiče radova na elektro-formuli ona je još uvek u fazi projektovanja. Lazar Stojnić veruje da će do kraja godine izraditi kompletno vozilo, tako da se očekuje da će na jesen biti predstavljen i ovaj model. Budžet nije u potpunosti obezbeđen, ali kako se napreduje sa projektom, tako pristižu i potrebna sredstva.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво