Peglom stvaraju jedinstvene slike zaboravljenom slikarskom tehnikom – enkaustikom

Ko bi rekao da peglanje nekome može da bude hobi, ali ako umesto garderobe peglate papir – to onda dobija potpuno drugačiji smisao. Ako ne verujete da peglanje može da bude kreativno, možda ćete promeniti mišljenje kada, poput Gordane Stanković, upoznate još neke mogućnosti pegle.

Gordana peglom stvara originalne i jedinstvene slike, kroz koje je oživela staru, gotovo zaboravljenu slikarsku tehniku – enkaustiku.

„Došla sam do nekih saznanja da je enkaustika stara zaboravljena tehnika koju su koristili Egipćani prilikom oslikavanja sarkofaga svojih najmilijih pokojnika; kada sam pročitala podatak da se čuvaju neke slike iz tog perioda, između 1. i 4. veka naše ere, bila sam fascinirana; shvatila sam da je to neka vrsta večite umetnosti“, kaže Gordana.

U svet boja i nestvarnog kolorita ušla je gotovo slučajno, zahvaljujući očevom starom poklonu. Od tada ne prestaje da slika peglom, a hobi se pretvorio u ozbiljnu umetnost.

„Nisam imala nikakvu peglu kod kuće, ali sam se setila da mi je tata svojevremeno nabavio malu putnu peglu koja je mogla da posluži za početak. Našla sam neki stari kalendar, dečje boje koje su se uvek vukle po stanu i probala.“

Moderna enkaustika 

Današnja enakustika je modernizovana i prilagođena savremenom dobu. Radi se voštanim bojama, svećom i peglom, a boje na slikama nastale ovom tehnikom, neobično su otporne na vreme.

„Trenutno slikam samo peglom. Inače, postoje instrumenti i alatke za slikanje ovom tehnikom – to su velike ploče, razni fenovi koji tope sliku koja je već napravljena, pa se onda prave neki drugi oblici“, kaže Gordana, i dodaje da joj je želja da otkrije sve tajne ovog maštovitog i impresivnog slikanja.

Enkaustika odiše posebnom vrstom umetničke slobode, a dokaz za ovu tvrdnju su fascinantni apstraktni motivi na Gordaninim slikama.

„Na mojim slikama su uglavnom ti apstraktni motivi koji se prelivaju u sve moguće motive i svako od posmatrača vidi nešto sasvim drugo. Ja, na primer, vidim devojku, neko vidi konja. To mi je baš zanimljivo i volim da testiram ljude, da im pokazujem svoje slike. Nikada ne znam kako će slika ispasti, ali pošto je vosak topljiv i vrlo brzo može da se popravi peglom, onda ja nekada jednu sliku prepravljam i po nekoliko puta dok ne dođem do željenog efekta“, zaključuje naša sagovornica.

Vatromet boja i neobični motivi na njenim „peglanim slikama“ unikatni su i neponovljivi. Možda posle ove priče i vaša pegla promeni svrhu. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво