So na „Evropi“ i ispod „Evrope“ – natrijum-hlorid na Jupiterovom satelitu

Okean ispod površine Jupiterovog satelita „Evropa“ sadrži natrijum-hlorid, odnosno običnu so, koju koristimo i u ishrani i koja se nalazi u vodama na našoj planeti, nalazi su novih istraživanja, koja sugerišu da vodeni sistemi Zemlje i „Evrope“, imaju više sličnosti nego što se do sada mislilo.

Podzemni okean za koji se smatra da je ispod površine Jupiterovog satelita „Evropa“, verovatno je sličan morima na Zemlji. 

Teleskop Nase – „Habl“ detektovao je, na površini satelita, prisustvo soli – natrijum hlorida.

Natrijum-hlorid na „Evropi“ naveo je istraživače na zaključak da ima više sličnosti između vodenih prostranstava na Jupiterovom satelitu i na našoj planeti.

Nalazi ispitivanja su detaljno opisani u novoj studiji koju su vodili istraživači Kalifornijskog instituta za tehnologiju i objavljeni su u časopisu "Science Advances".

Inače, spoljašnost „Evrope“  je prekrivena ledom, ispod koje, najverovatnije postoji veliki slani okean.

Naučnici su, skeniranjem potvrdili prisustvo natrijum hlorida i na ledenoj površini „Evrope“ još 2017. godine. Ipak, novija saznanja upućuju da prisustvo soli na površini Jupiterovog satelita, potiče iz „ispodpovršinskog“ okeana.

Pre ove studije, naučnici su verovali da je magnezijum-sulfat, koji se obično koristi u solima za kupanje, bio prisutan u vodi „Evrope“.

Sa novim nalazima, istraživači navode da su sigurni da je natrijum-hlorid prisutan u okeanima satelita narandžaste boje, poznatog po glatkoj površini, ali nije jasno da li dominira, odnosno, kolike su njegove količine u odnosu na ostala jedinjenja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво