„Brisanjem“ sećanja na traumu možemo se rešiti anksioznosti?

Čovekov san da utiče na svoju memoriju, da je poboljša, pa čak i da menja i briše traumatična iskustva, vodio ga je kroz vekove, do toga da razvija različite metode i procese stimulacije i učenja. U pojedinim religijskim obredima, ritualima, hipnozi, čovekovo stanje svesti se menja. I tada je moguće različito uticati na memoriju i doživljena iskustva.

Stiv Ramirez, profesor Univerziteta u Bostonu, veruje da sitne moždane strukture i ćelije u sebi nose rešenje kako savladati određene bolesti poput depresije ili anksioznosti.

U hipokampusu, delu mozga, skladište se informacije, čineći tako pamćenje, koje se sastoji kako od pozitivnih tako i od negativnih iskustava. Nijedno sećanje nije slično drugom. Svako iskustvo koje je proživljeno i koje pamtimo, ima i svoju jedinstvenu kombinaciju moždanih ćelija.

Tim profesora Ramireza predstavio je nove rezultate istraživanja.

Ramirez je sa svojim saradnicima pokazao da možemo da stimulišemo određene delove hipokampusa. Ukoliko tačno znamo koji deo hipokampusa da tretiramo, možemo da utičemo na to da se prizovu pojedina sećanja ili čak da se pojedina eliminišu.

Prema rečima Brajana Čena, ovo istraživanje može da pomogne u lečenju brojnih posttraumatskih oboljenja. On ističe da „mnogi psihološki poremećaji nastaju zbog nekog traumatičnog iskustva. Osoba nije u stanju da krene dalje zato što stalno ponavlja u sebi doživljeni strah“.

Istraživanje profesora Čena i Ramireza upravo je usmereno ka tome. Utvrđeno je da stimulisanje gornjeg dela hipokampusa može da ublaži traumatična osećanja, čineći ih podnošljivijim.

Zasad, profesori Ramirez i Čen vrše istraživanja na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu. Kako kažu, proći će još mnogo vremena pre nego što se eksperiment primeni na ljudima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво