Ko je za ćuftu sa proteinom larvi?

Istraživači Danskog tehnološkog instituta pokrenuli su projekat kojim se kuhinjski otpad vraća u jestivo stanje. Oni uzgajaju larve hraneći ih otpacima hrane. Larve potom suše, melju i pretvaraju u fini proteinski prah. Njihova težina može se utrostručiti za samo deset dana. Ideja je da razviju unosan posao, koji je istovremeno dobar za planetu.

Lars Henrik Lav Hekman, upravitelj proizvodnje, larve vidi kao moguć izvor proteina u budućnosti.

Sun Dolver Nigard iz Danskog tehnološkog instituta misli da u budućnosti neće biti kuhinjskog otpada, već će se svi viškovi hrane koristiti kao resurs.

Jakob Harms, šef lokalnog restorana, smatra da larve treba da uđu u prehrambene proizvode ako ih ljudi prihvate. Njemu se dopada ideja da u budućnosti svoje goste posluži junećom ćuftom, koja sadrži 20 odsto proteina nastalog od larve.

Zagovornici veće zastupljenosti insekata u prehrambenoj industriji i oni koji smatraju da bi larve u budućnosti mogle biti podoban izvor proteina, imaju nekoliko dobrih argumenata: 

– Uzgojem larvi emituje se sto puta manje ugljen-dioksida nego uzgojem stoke, a one zauzimaju neznatan prostor.

– Većom konzumacijom insekata mogu se rešiti dva velika civilizacijska problema: problem nedostatka hrane koji će neizostavno nastupiti rastom populacije na planeti i problem prečišćavanja otpada.

– Insekti su deo ljudske ishrane od pamtiveka. A to što su na evropskim i američkim trpezama neznatno zastupljeni, pripisuje se kulturološkim faktorima.

Ima i kontraargumenata, naravno, pa se tako navodi i da je količina proteina i masti koja se dobija iz skakavca, na primer, manja od one koja se unosi jedenjem govedine ili sira.

Činjenica je da insekti „na mala vrata“ ulaze na trpeze. Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu FAO, od 2003. godine radi na promovisanju jestivih insekata u mnogim zemljama širom sveta putem publikacija, stručnih sastanaka i veb-portala o jestivim insektima; kroz umrežavanje i multidisciplinarne interakcije sa različitim sektorima unutar i izvan FAO-a.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво