Skup o Tesli u Beogradu, gost direktor laboratorije Vordenklif

Teslina fondacija iz Filadelfije organizuje u Beogradu konferenciju sa više od 20 učesnika, među kojima je specijalni gost izvršni direktor poslednje Tesline laboratorije – Vordenklif, na njujorškom Long Ajlendu, Mark Alesi.

Na konferenciji u Kolarčevoj zadužbini biće predstavljeni najuspešniji radovi nastali u cilju promovisanja života i dela Nikole Tesle, genija koji je promenio svet, rekao je za Tanjug predsednik Fondacije Nikola Lončar.

Prema njegovim rečima, cilj skupa Teslin narod, kao i konferencije koja se na dan smrti velikog naučnika svakog Božića održava u njujorškom hotelu „Njujorker“, u kojem je živeo poslednjih godina života, jeste da se predstavi što veći broj ljudi koje se bave njegovim životom i delom, a koji su postigli zavidne rezulatate u različitim oblastima.

Dolazak Marka Alesija na konferenciju će, kako kaže Lončar, biti prilika i da se uspostavi most između beogadskog Muzeja „Nikola Tesla“ i laboratorije Vordenklif koja bi uskoro trebalo da postane muzej.

Lončar je podsetio da je Tesla u SAD proveo 59 godina i da je zato red da konačno dobije i zvanični centar, za čije potpuno uređenje je, dodao je, potrebna i podrška Srbije i Republike Srpske.

Prema njegovim rečima, za početak je neophodna pomoć beogradskog Muzeja kako bi Muzej Vordenklif bio sazdan na proverenim činjenicama.

Naučni centar Tesla je u Vordenklifu zahvaljujući donacijama otkupio 2013. godine 6,5 hektara zemljišta na kojem se nalazi, rekao je Lončar i podsetio da je akciju pokrenuo Metju Inman, onlajn strip-crtač koji se pridružio akciji Centra, i od darodavaca iz 108 država prikupio oko milion dolara.

Prema njegovim rečima, plan je da se na Long Ajlendu otovori Teslin muzej i naučni kompleks i u tom cilju prikupljeno je oko 10 miliona dolara, od kojih je milion donacija kompanije „Tesla motors“.

Fondacija iz Filadelfije ima cilj da promoviše život i delo Nikole Tesle, a radi i na tome da Teslu i njegovo delo uvede u američki obrazovni sistem.

„Godinama postavljamo isto pitanje ko je bio toliko moćan da čoveka koji je napravio drugu industrijsku revoluciju istisne iz američke istorije“, naglasio je Lončar i dodao da Fondacija priprema i knjigu o Tesli za američke nastavnike koja bi trebalo da bude gotova do kraja godine, ali i dramu o Teslinom životu koju bi sva deca na svetu besplatno mogla da gledaju u školama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво