Deca su odraz svojih roditelja, njihove grančice i ogledala

„Medicina je sveobuhvatan pojam i nedeljiva je na klasičnu i alternativnu medicinu“, kaže za Internet portal RTS-a dr Mirjana Mićović, pedijatar i direktorka Prvog dečjeg festivala zdravlja i znanja „Holi, holi“ – koji se održava 1. i 2. juna u Beogradu.

„Pristupi lečenju i očekivani rezultati su, nažalost,  različiti kada su ove dve medicine u pitanju samo zbog njihovih ograničenih mogućnosti, ali i ograničenog znanja lekara i terapeuta koji se njima bave“, objašnjava doktorka koja je utemeljila i sada već tradicionalni Festival zdravlja, kao i Festival "Love and spirit".

„Klasična medicina leči, a alternativna isceljuje“, potvrđuje dr Mićović.

„Prva se ograničava na ljudsko telo i psihu, a druga posmatra sve nivoe bića: od tela, preko emocija, duše, do socijalnog okruženja. Cilj i jedne i druge je da pacijent prevaziđe svoje zdravstvene probleme i nastavi sa normalnim životom, ali njihova integracija omogućava da se za pacijenta pronađe individualni, najbolji, najjeftiniji i najefikasniji metod lečenja. Onaj koji će na najbolji mogući način pokrenuti njegove lične potencijale“, kaže doktorka Mirjana Mićović.

Integracija o kojoj govori naša sagovornica najbolje će se shvatiti ukoliko se pogleda program Prvog dečjeg festivala zdravlja i znanja. Eminentni lekari, psiholozi i pedagozi govoriće o fitoterapiji i preventivi u pedijatriji, energetskim osnovama života i zdravlja, o efikasnim metodama za lečenje dece u kineskoj medicini, te o jogi i ajurvedi i deci, uticaju okruženja na prenatalni razvoj ploda, bazalnoj stimulaciji, dečjoj igri kao izvoru radosti i zdravlja, biblioterapiji, zdravlju iz prirode... I to je samo mali deo bogatog dvodnevnog programa.

Na Festivalu „Holi, holi“ roditelji i stručnjaci naći će odgovore na mnoga važna pitanja i sopstvene nedoumice, ali za nas je mnogo značajnije postaviti pitanje: zbog čega se deca danas razbolevaju?

Koliko su bolesna savremena deca

O tome šta pedijatrijska praksa pokazuje – koliko su deca danas bolesna i od kojih bolesti, za Internet portal RTS-a govore prim. dr Ljubica Luković i dr Jelena Jovanović, pedijatri i članice ekspertskog tima HOLI koji će učestvovati na Prvom dečjem festivalu zdravlja i znanja.

„Deca boluju, naravno. Kod njih je sve brzo. Deca su odraz svojih roditelja, njihove grančice i ogledala. Sve što se dešava su stanja koja se menjaju. Nabolje ili nagore. Svaka priča je posebna“, kaže dr Jovanović.

Prim. dr Luković primećuje da deca nisu bolesnija, već da češće dolaze kod pedijatra, i to uglavnom zbog banalnih virusnih infekcija koje ne zahtevaju posebno lečenje. „Organizam nije tako bespomoćan kako često roditelji misle“, ističe doktorka.

Nove bolesti

Svako vreme nosi sa sobom novine, pa je zanimljivo pitanje: Šta je danas novo i drugačije u pojavi i razvoju bolesti u odnosu na vreme od pre 15, 20 godina?

Dr Jovanović odgovara: „Nova je brzina kojom se loše informacije prenose, kao i sklonost da se u modu uvedu loše navike: ekrani, buka, fizička neaktivnost, nebavljenje sopstvenim detetom uz bezbroj izgovora kako treba tako“.

U porastu je i gojaznost, nažalost, često i kod predškolske dece, kaže prim. dr Ljubica Luković: „Loše su navike u ishrani – šta se jede i pije, u kojoj količini. Fizička neaktivnost, a velika aktivnost ispred mobilnih telefona, tableta i kompjutera, dovode do problema u statici celog tela“, objašnjava doktorka poentirajući: „Porodica rastrzana u trci za egzistencijom ponekad ne prepoznaje prioritet kvalitetno provedenog vremena s detetom“.

Sagledavajući obrasce u razvoju i razbolevanju savremene dece, dr Luković ističe da se najčešće razbolevaju deca koja zbog virusnih infekcija bespotrebno piju antibiotike. A dr Jelena Jovanović ukazuje na nešto možda još važnije: „Mame nemaju poverenja u svoje prirodno znanje i moći – da doje, leče, uče svoje dete...“

Zbog čega se deca razbolevaju?

Odgovorima na ovo pitanje doktorke šalju važnu poruku: „Deca se razbolevaju jer ne dobijaju ono što im prirodno pripada i što su kroz vekove imala: mamu, igru, bajku, sreću i poverenje“, kaže dr Jovanović.

Prim. dr Ljubica Luković dodaje da bakterije i virusi nisu jedini uzroci bolesti. „Dete rastrzano između roditelja koji više ne žive zajedno, često pri odvajanju od ʼvikend roditeljaʼ odreaguje onako kako mu je dozvoljeno – ne žali se, ne tuguje, samo se razboli“.

Kakva je uloga roditelja u isceljenju dece?

„Ogromna. Tu su da pokažu svom detetu koliko ga vole, štite i imaju poverenja u njega i prirodu koja leči“, uverena je dr Jelena Jovanović.

„Roditelji su ključan faktor u očuvanju zdravlja svoga deteta“, zaključuje dr Luković. „Sve što rade za svoj duhovni razvoj, rade i za zdravlje svog deteta. Važno je naći vremena za dete i kada je zdravo. Ne terati ga da se razboli da bi mama i tata našli termin za njega.“

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи