Neposlušni slon

Rif-raf, južnoafrički slon, starosti između 40 i 45 godina, za dlaku je izbegao smrtnu kaznu streljanjem, na koju je „osuđen” zbog svog, kako tvrde lokalni stanovnici, problematičnog ponašanja.

Rif-raf je „pomilovan" tek nakon intervencije brojnih aktivista za životinje, a kako ne bi bio ubijen, morao je da interveniše čak i sudija.

Vlasnici zemljišta u blizini Nacionalnog parka Kruger u kom je smešten Rif-raf, rešili su da ga likvidiraju zato što im uništava imovinu i gazi useve, uprkos činjenici da su mu aktivisti iz jednog međunarodnog humanitarnog društva našli novi dom.

Aktivisti za životinje već dve godine spasavaju Rif-rafa. Još 2017. premestili su ga u drugi rezervat, ali se on vratio ponovo na svoju teritoriju. Veliki broj zajednica u Africi koje žive u područjima u kojima slonovi „šetaju", žale se na to da im ovi najveći sisari na svetu nanose ogromne materijalne štete. Stručnjaci, međutim, pokušavaju da im objasne da slonovi ne ruše i ne probijaju ograde rezervata tek tako, već samo prate svoje biološke nagone i potrebu da se kreću po određenim teritorijama.

U slučaju Rif-rafa, ograda oko nacionalnog parka podignuta je tokom jedne od najgorih suša u regionu, odsekavši ga tako od izvora vode i zemljišta koje je neometano koristio 13 godina.

Jedna nezavisna studija koja je nedavno sprovedena otkrila je da je u periodu od 2016. do 2017. izdato 50 dozvola za ubijanje tzv. problematičnih slonova, saopštila je Savetodavna grupa specijalista za slonove.

Odri Delsing, stručnjak za divlje životinje, koja slonove proučava više od 20 godina, kaže da je Rif-raf veličanstven slon koji simbolizuje rastući problem između ljudi i slonova u Južnoj Africi. „Vlasnici zemljišta najčešće pokušavaju da reše problem puškom, što je nedopustivo. Ako Rif-raf ipak bude ubijen, to će biti tragedija, ne samo za ovu neverovatnu životinju već i za sve druge ʼproblematičneʼ slonove koji se suočavaju sa sličnom sudbinom", kaže Odri Delsing.

Mi delimo ovu zemlju sa tim veličanstvenim divovima. Trebalo da bude krajnje nezamislivo da ih ubijamo samo zato što je tako lakše nego upravljati zemljom na način koji prati njihove biološke nagone i potrebe, napominje Delsingova.

Svetski fond za zaštitu divljih životinja identifikovao je slonove kao ugroženu vrstu, s padom svetske populacije sa deset miliona na 415 hiljada, uglavnom zbog krivolova i drugih čovekovih delovanja, koja ih ugrožavaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво