„Face interneta“ u pripremi za veliko finale

Na pomolu je nova generacija „internet faca”. Oni su odrasli uz internet i od malih nogu surfuju digitalnim prostranstvima. Njihov zadatak je da podsete svoje vršnjake na to da surfovanje, ma koliko bilo zabavno, može biti i opasno. Tu su da nam pokažu kako se pravilno „jašu talasi” interneta.

Negde oko podneva, u subotu 18. maja, u Istraživačkoj stanici Petnica, pojavila su se neka nova i nešto mlađa lica od redovnih posetilaca ove naučnoistraživačke oaze. Pristizali su u grupama od po četvoro, vođeni profesorkom ili profesorom, iz pet različitih krajeva naše zemlje.

Dvadeset mališana bilo je prepoznatljivo po žutim kačketima. Sudeći po natpisu na tim kačketima, moglo se zaključiti da su u Petnicu stigle face interneta

Andrej iz Zrenjanina se najviše radovao što će imati priliku da uđe u pravu laboratoriju, Lazaru iz Čačka je bilo drago što dolaskom u Petnicu može da ispuni neostvareni san svoje mame, a Dženeti i Džani iz Tutina je bila posebna čast što im je komšinica do vrata u petničkom smeštaju glumica Brankica Sebastijanović.

Svima je to bila prva poseta Petnici, što nije neobično, budući da su programi Petnice predviđeni za starije učenike. Kako onda to da se dvadeset učenika petog i šestog razreda osnovne škole nađe na ovom mestu? 

Za face interneta sa žutim kačketima, vikend u Petnici bila je nagrada za pobedu na jednom takmičenju koje se ove godine održavalo u njihovim gradovima – Beogradu, Zrenjaninu, Novom Pazaru, Nišu i Čačku. To je bilo jedno putujuće takmičenje, poput nekog karavana, a oblasti u kojima su se takmičili bile su informacione tehnologije i internet kultura.

Takmičenje je organizovalo Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije, a nazvali su ga baš kako mu dolikuje – IT karavan. Slogan takmičenja bio je upravo „Face interneta“, a da bi takmičari postali najveće face interneta, morali su prvenstveno da pokažu svest o važnosti njegovog bezbednog korišćenja.

Međutim, odlazak u Petnicu nikada nije samo nagradno putovanje za puku zabavu. U Petnici zabava proističe iz vrednog rada, učenja i istraživanja. Pobednici gradskih takmičenja IT karavana došli su u Petnicu po zadatku – da unutar svojih timova rade na projektima koji će doprineti razvoju bezbednosti njih i njihovih vršnjaka na internetu.

Kakve su projekte face interneta smislile, ne smemo da vam odamo, budući da svoje ideje mudro čuvaju u strogoj tajnosti do velikog finala koje će se održati u Domu omladine u Beogradu, 23. maja 2019.

Ono što smo uspeli da primetimo jeste da su deca sa žutim kačketima tokom ova dva dana snimala i surfovala, mozgala i montirala, glumila i guglala. Uskoro ćemo saznati kako će face interneta doprineti borbi za stvaranje boljeg sveta.

broj komentara 0 pošalji komentar