U slavu mirisa i ukusa limuna iz Mentona

Limun je drvo iz roda citrusa, međutim, poreklo limuna do danas nije dovoljno istraženo. Veruje se da je nastao davno ukrštanjem pomela i citrona a da mu je prapostojbina u severoistočnoj Indiji, severnoj Burmi ili Kini. Plod limuna je izuzetno bogat Ce-vitaminom i smatra se jednom od najkorisnijih namirnica na svetu. U čast ovog dara iz prirode svake godine u gradu Menton održava se Festival limuna.

Menton je čaroban gradić na samoj grananci Italije i Francuske. Oni koji su imali priliku da ga posete kažu da je pravi biser Francuske, smešten na obali cveća. Gradić ima oko 30.000 stanovnika koje karakteriše nesvakidašnji šarm, nastao pod uticajem temperamentnih Italijana i prefinjenih Francuza. Možda je baš takva mešavina ukusa i doprinela tome da Menton postane grad Festivala limuna.

Tokom februara svake godine, u slavu citrusa, a pre svega limuna, Festival okupi ne samo izlagače već i veliki broj turista iz celog sveta. Pravi kuriozitet Festivala je limun tog geografskog porekla, koji je veoma tražen na svetskom tržištu zbog svog kvaliteta. Stručnjaci ga nazivaju dragocenim blagom iz prirode zato što je mnogo sočniji, ukusniji i mirisniji od ostalih. Naravno, dobar kvalitet ima i svoju cenu, koja prelazi sedam evra po kilogramu, ali oni koji ga koriste znaju šta kupuju. Ta specifična sorta koristi se ne samo u kulinarske svrhe već je neophodan sastojak mnogih luksuznih preparata za ulepšavanje a nadaleko je poznata i čuvena mirisna vodica iz Mentona.

Sve to je razlog više da se pomalo zanemarena agrikultura, koju su posle šezdesetih potisnuli neki drugi sadržaji i prioriteti, ponovo izdigne i osnaži. Poštujući nesvakidašnju blagodet od 316 sunčanih dana, izvanrednu klimu i čistu i nezagađenu okolinu, građani Mentona se sve više vraćaju tradicionalnom načinu uzgajanja citrusa i obnavljaju staru slavu žutog blaga ‒ limuna iz Mentona.    

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar