Da li smo zaboravili Josipa Broza

U sada već davno prošlo vreme, u zemlji koja dugo ne postoji, maj je proticao u znaku velike svetkovine. Dan mladosti, 25. maj, decenijama je bio centralni trenutak u slavljenju jednog čoveka. Ovog maja, Josipa Broza Tita i njegovog vremena još jednom ćemo se setiti, i to zahvaljujući izvanrednoj zbirci Muzeja istorije Jugoslavije.

Pokloni i sećanja 

U slučaju doživotnog predsednika SFRJ, brojke su fascinantne. Za 40 godina bavljenja politikom, od 1941. do 1980, Josip Broz se susreo sa 350 predsednika država i vlada, išao u 169 državnih poseta i boravio po pozivu u 73 zemlje sveta!

Pojedine svetske državnike sretao je često - Hajla Selasija i Norodoma Sihanuka čak devet puta, grčkog kralja Pavla Prvog i kraljicu Frederiku pet, a Rezu Pahlavija i kraljeve Nepala po dva puta. Tito je u nekoliko navrata putovao u Etiopiju, Iran, Veliku Britaniju i Grčku.

 Pokloni koji su tom prilikom razmenjivani na najvišem državnom nivou danas se čuvaju u Muzeju istorije Jugoslavije. Stručnjaci ukazuju na izuzetnu vrednost ovih predmeta, za koje smatraju da bi se po svom značaju mogli naći i u najvećim svetskim muzejima.

 Carski darovi su u Jugoslaviju stizali sa svih strana sveta ‒ iz Velike Britanije, Belgije, Danske, Norveške, Švedske, Grčke, Luksemburga, Holandije, Avganistana, Kambodže, Japana, Irana, Nepala, Kuvajta, Jordana, Etiopije i Maroka. Ti vredni predmeti nastajali su u periodu od 7. veka p. n. e. sve do polovine 20. veka, a u njihovoj izradi korišćeni su pre svega plemeniti metali, drago kamenje i najfiniji porcelan.

 Od ptica do carskog prestola

 Brojni pokloni imali su svoj rok važenja i upotrebe ‒ domaće i divlje životinje, ptice, najraznovrsnija hrana, pića i cigarete.

Smatra se da je najraniji poklon koji je Josip Broz dobio iz jedne kraljevske kuće simbolično najavio njegov politički uspeh. To je ujedno i najstariji predmet u zbirci po vremenu nastanka. Pavle Prvi, kralj Grčke, poklonio je Titu u Atini 1954. godine antički korintski šlem s kraja 7. i početka 6. veka pre naše ere, simbol moći, uzdizanja i neranjivosti.Čini se ipak da brojni pokloni cara Etiopije Hajla Selasija ostavljaju najjači utisak. Kustosi ističu carsku narcisoidnost i lično blagostanje koji se ogledaju na najrazličitijim predmetima. Kutije za nakit, muški i ženski nakit i numizmatika izrađeni su od zlata, srebra i dragog kamenja i proizvedeni u carskim radionicama u Adis Abebi. Aplikovani su carskim monogramom, često sa ugraviranim likom monarha.

 Jedinstven je poklon cara Selasija Titu povodom Prve konferencije nesvrstanih u Beogradu, septembra 1961. godine ‒ pribor za pisanje koji predstavlja maketu carskog prestola. Ispod baldahina na čijem vrhu je kruna, između dva anđela nalazi se predstava prestola sa Davidovom zvezdom na naslonu.

 Vredne poklone jugoslovenski predsednik je dobio i od kambodžanskog princa Norodoma Sihanuka, državnika sa kojim se, uz Nasera i Hajla Selasija, najčešće sretao. Fragment hrama iz Angkor Toma, nekadašnje prestonice Kraljevine Kmera, čuvan je u muzeju pre nego što je poklonjen Titu.

 I dok je princ u periodu od 1956. do 1975. godine bio Brozov gost devet puta, Tito je u Kambodži boravio samo jedanput, 1968.

Norodom Sihanuk 1959. godine Brozu poklanja srebrni servis za čaj proizveden sredinom 20. veka, bogato ukrašen reljefnim predstavama floralnih motiva. Slične su i tri srebrne posude, Sihanukov dar iz 1965, a posebno je atraktivna maketa carske kočije, dvokolice, izrađena od metala i drveta.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи