Vraćanje mladih u pozorište

Udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade ASITEŽ Srbija pokrenulo je prvi pozorišni festival za decu i mlade pod nazivom FAS (Festival ASITEŽ-a Srbije). Pod sloganom „Pokrenimo priču”, širom beogradskih pozorišta od 9. do 11. maja, publici je predstavljen raznovrstan program dečjih predstava iz cele Srbije.

Festival je bio i takmičarskog karaktera, pa su članovi stručnog žirija i pedagozi dodelili nagrade. Za najbolje predstave za decu i mlade proglašene su: Pitam se, pitam, koliko sam bitan Pozorišta „Boško Buha" i Na vukovom tragu „Pozorišta mladih" iz Novog Sada.

Tokom tri dana festivala publika i žiri imali su prilike da uživaju u devet predstava koje su rađene u različitim produkcijskim modelima. Razlikovale su se i izvođačke forme, umetničke poetike, sadržaji i pozorišni jezici, kao i sredstva komunikacije sa publikom. Učestvovali su članovi ASITEŽ-a Srbije, pozorišta iz Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca, a svoja dela prikazali su u Pozorištu lutaka „Pinokio" , UK „Vuk Karadžić", „Bitef teatru" i Narodnom pozorištu u Beogradu.

Iz Udruženja ASITEŽ istakli su da se na ovaj način pokreće priča o zajedništvu, našoj publici, ali i o budućnosti. Pitanja koja se postavljaju, a na kojima Udruženje i njeni članovi rade, jesu: Da li deca i mladi vole pozorište? Da li ćemo uspeti da ih zadržimo kao publiku? Da li joj se obraćamo na pravi način? Da li je pozorište vaspitač, prijatelj, autoritet ili zabavljač?

Tokom festivala, stručni žiri je više puta podvukao da, nakon predstava prikazanih na FAS-u, možemo da kažemo da imamo zaista kvalitetno pozorište za decu i mlade. Mirjana Cvetković, članica stručnog žirija, izjavila je da je bilo neverovatno bogato i radosno iskustvo videti fantastično pozorišno stvaralaštvo širom Srbije koje decu tretira kao misleća, osećajna i mudra bića, dajući im podršku da budu plemeniti i odgovorni jednog dana.

„Svaki razgovor je bio dokaz koliko možemo jedni druge da naučimo i koliko su ovakvi susreti važni kao mesto učenja i rasta. Važno je da ovo što se desilo na FAS-u razumeju i oni koji odlučuju o kulturnim politikama i koji upravljaju dečjim i drugim pozorištima. FAS je konačno na pravi način povezao pedagoge i pozorišne stvaraoce i to mora biti pravilo. Kroz tu vezu pozorište za decu može da raste na pravi način, a škola može da integriše pozorišno stvaralaštvo sa svojim radom", rekla je Mirjana Cvetković.

Festival je otvorila omiljena dečja autorka Jasminka Petrović, koja je deci poželela da idu u pozorište, da dugo i srećno žive i da nas nadžive!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи