Zavod za zaštitu prirode Srbije sa uspehom i kroz osmu deceniju rada

Povodom obeležavanja 71. godine rada, Zavod za zaštitu prirode Srbije predstavio je tri nova zaštićena područja u Srbiji: specijalni rezervat prirode „Rtanj“ i spomenike prirode „Tupižnička ledenica“ i „Pećinski sistem Samar“.

Skup povodom godišnjice, otvorio je mr Aleksandar Dragišić, direkor Zavoda. Dragišić je predstavio postignuća u predhodnoj godini ali i i ukazao na nove poduhvate i ciljeve u zaštiti prirode.  

„Prioritet u zaštiti prirode je dalje unapređenje kroz povećanje broja zaštićenih područja, čime se povećava procenat teritorije Srbije pod zaštitom, sprovođenje mera i aktivnosti od značaja za očuvanje biodiverziteta i geodiverziteta i usaglašavanja modela i metoda upravljanja zaštićenim područjima sa evropskim i svetskim standardima, u cilju integrisanja u globalnu mrežu očuvanja prirode“, rekao je Dragišić.

Sa zaštitom tri nova područja, mrežu zaštićenih područja trenutno čini 461 prirodno dobro, koje se prostire na 7,61 odsto teritorije Srbije.

Na skupu su dodeljene i zahvalnice za najuspešnije akcije zaštite prirode.

Zahvalnost zbog uspešnog povratka Dobrile u Srbiju  

Uz posebnu zahvalnost za lično angažovanje u akciji vraćanja jedinke beloglavog supa Dobrile iz Turske u matičnu koloniju u SRP „Uvac", uručena je Zahvalnica njegovoj ekselenciji, gospodinu Tanžu Bilgiču, ambasadoru Turske u Srbiji, koji je obezebedio besplatan transprot ptice, koja nije mogla samostalno da se vrati. 

Ambador Biglič je istakako da je uspeh akcije ostvaren zajedničkim anagažovanjem i radom svih aktera u obe države.

Zahvalnice su uručene i Institu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Rezervatu Uvac i „Kovačkom centru“ koji je pokazao spremnost da pruži logističku podršku akciji.

Budući da smo u 2019. godini bogatiji za još dve knjige od kapitalnog značaja za zaštitu prirode, „Crvenu knjigu faune Srbije III, ptice“ i „Crvenu knjigu faune Srbije IV, pravokrilci“, za suizdavaštvo dodeljena je zahvalnica Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodnomatematičkog fakulteta Univeziteta u Novom Sadu i Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Zahvalnica je dodeljena i Njegovom preosveštenstvu Episkopu vranjskom vladiki Pahomiju za očuvanje i promociju prirodnog dobra „Dolina reke Pčinje“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво