LUMA ili videti sopstveni glas

LUMA je interaktivna zvučna i svetlosna instalacija inspirisana prirodnim fenomenom poznatim kao bioluminiscencija (hladno, vidljivo isijavanje svetlosti kod nekih živih organizama).

Učestvujući u njujorškom projektu koji podržava stvaralaštvo mladih umetnika, Lisa Park i Kevin Sivof konstruisali su jedinstvenu svetlosno-zvučnu instalaciju.

Instalacija obuhvata 40 klastera optičkih vlakana koji vise sa plafona i projektuju svetlost u skladu sa zvukom. Autori su ih kreirali vodeći se fenomenom bioluminiscencije. Stepen u kome klasteri svetle varira u zavisnosti od različitog opsega zvuka. Mikrofoni su smešteni u okviru instalacije, kao i ispred zgrade. Prolaznici tako mogu da govore ili pevaju u pravcu mikrofona i posmatraju kako se, pod uticajem njihovog glasa, aktiviraju svetla unutar instalacije.

U dosadašnjem radu Lisa Park je koristila biometrijske senzore poput moždanih talasa i broja otkucaja srca za stvaranje audio-vizuelnih performansa, a Sivof je bio fokusiran na povezanost svetlosti i zvuka pri stvaranju novih digitalnih i fizičkih iskustava.

Budući da imaju slična interesovanja, Lisa i Kevin su se lako povezali i ostvarili zajednički projekat. Upoznali su se u centru za mlade umetnike koji vodi njujorški Novi muzej. Reč je o radnom prostoru koji okuplja mlade stvaraoce, podržava ih da istražuju i pronalaze nove umetničke pristupe i forme.

„Svi smo mnogo puta videli svoj dah na zamagljenom prozoru. Želeli smo da se poigramo i kreiramo slično iskustvo - da možemo da vidimo sopstveni glas", objasnio je Sivof opisujući instalaciju LUMA.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво