(Is)hrana kao lek

Dijabetes je matematika, a hrana je najveći deo uspešne terapije – čulo se na promociji knjige „Čarobna kuhinja“ namenjene osobama s dijabetesom (i svima onima koji žele da se zdravo hrane), autorke Violete Orešković Ćurčić.

Podsticaj da se bavi dijabetesom bio je poremećaj metabolizma šećera kod njenog sina, tada tinejdžera. Od 2009. godine, kada se pojavila prva sveska „Čarobna kuhinja - lakše sa dijabetesom", autorka je smislila, pripremila i objavila više od 700 recepata. Eksperimentisala je sa raznovrsnim sastojcima i svaki proverila u praksi - merenjem vrednosti šećera u krvi sina, pre i posle obroka.

„Recepte sam najpre objavljivala na veb-sajtu Dijabetološkog društva Srbije. Tada internet nije u tolikoj meri bio sredstvo informisanja i zbog interesovanja pacijenata objavila sam prvo štampano izdanje ʼČarobne kuhinjeʼ", rekla je autorka.

Nakon prvog, usledila su nova izdanja, ukupno dvadeset. „Čarobna kuhinja" ("Laguna") izdvojila se jer je, osim kalorijske vrednosti hrane, uz svaki recept bio ponuđen i sadržaj makronutrijenata (ugljeni hidrati, proteini i masti), kao i parametri na osnovu kojih se precizno izračunava potrebna količina insulina - glikemijski indeks i glikemijsko opterećenje, kako pojedinačnih namirnica tako i celokupnog obroka.

Kuvar umesto nutricioniste

Prema rečima prof. dr Teodore Beljić Živković, interniste i endokrinologa KBC Zvezdara, sa ovim kuvarom pacijenti kao da imaju nutricionistu pored sebe.

 „Ovo izdanje ima važan edukativni karakter - omogućava osobama sa dijabetesom tipa 1 (insulin-zavisni) da sami kombinuju različite vrste namirnica a da pri tom mogu veoma precizno da odrede svoju terapiju, što im predstavlja veliko olakšanje. Za osobe sa dijabetesom tipa 2 (insulin-nezavisni) takav način ishrane predstavlja lek", dodala je.

„Ljudi najčešće ne znaju šta smeju da jedu kada saznaju da imaju dijabetes. Cilj ovog kuvara je da pokažemo da nijedna hrana nije zabranjena, čak ni slatkiši, i da sve možemo da jedemo, nešto u manjoj, nešto u većoj količini", rekla je Stela Prgomelja, potpredsednica Dijabetološkog saveza Srbije.

Prema rečima Snežane Živković, nutricioniste i dijetetičara Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, najčešća zabluda je da dijabetičari ne smeju da jedu namirnice s visokim glikemijskim indeksom. Njihovim kombinovanjem s namirnicama niskog glikemijskog indeksa dobija se hrana sa prihvatljivim, srednjim glikemijskim indeksom. Isto tako, pogrešno je unošenje veće količine hrane s nižim glikemijskim indeksom jer se s većim unosom ugljenih hidrata povećava glikemijsko opterećenje.Na kraju knjige ponuđen je i jelovnik za nedelju dana, čime je autorka želela da osobama sa dijabetesom dodatno olakša pripremanje hrane. Ovo izdanje je objedinilo 100 zdravih, uravnoteženih i ukusnih jela za svakog ko želi da se zdravo i raznovrsno hrani.

„Čarobna kuhinja" nije namenjena samo osobama sa dijabetesom, dodala je Violeta. „Moja porodica se tako hrani, i uživamo u tome. Promene smo uvodili postupno - zamenili smo belo brašno ovsenim, izbacili rafinisani šećer, promenili vrstu ulja koje koristimo. Ovi recepti su toliko jednostavni, sve namirnice su dostupne, i svako ko želi da promeni način ishrane može to bez mnogo napora da uradi".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво