„Prva tehnološka studija slučaja“ - domišljati srednjoškolci

Idejama za zamenu plastičnih slamčica slamčicama od biorazgradivog materijala srednjoškolci su oduševili studente i profesore Tehnološko-metalurškog fakulteta u finalu takmičenja „Prva tehnološka studija slučaja“.

Takmičenje i studije slučaja su izuzetno zanimljiv način da se đacima i studentima približe neke aktuelne teme, posebno one povezane s održivim razvojem, smatra dr Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu.

U polufinalu takmičenja učestvovalo je 27 timova srednjoškolaca iz cele Srbije, a u finale je ušlo 12. Timovi su prošli kroz fakultet, videli laboratorije, upoznali se sa profesorima, saznali više o predmetima, a potom su žiriju predstavili svoje ideje. Bilo je raznolikih rešenja: da se biorazgradive slamčice proizvode od slame, konoplje, algi, otpadnih voda. Prvo mesto osvojio je tim iz Četvrte gimnazije u Beogradu, koji je smislio proizvodnju slamčica od otpadaka hrane iz restorana.

Prema rečima dr Petra Uskokovića, dekana Tehnološko-metalurškog fakulteta, takmičari su talentom i kreativnošću izazvali veliku pažnju profesora i studenata Fakulteta. On smatra da što ranije treba raditi sa mladima, i primenjivati njihovu kreativnost.

broj komentara 0 pošalji komentar