Jačanje mira i tolerancije kroz nauku

U Lisabonu je 4. maja, u Kongresnom centru hotela „Lagoas park“, održan prvi Savet za mir, toleranciju, inovacije i nauku. Savet je okupio delegacije naučnih i inovativnih asocijacija iz celog sveta, sa ciljem jačanja mira i tolerancije. Srbija je imala svog predstavnika – Evropsku akademiju nauka.

Ovaj  susret naučnika i inovatora je prvi takve vrste u svetu. Skup su otvorili dr Samuel Delgado iz Meksika, predsednik Svetske organizacije za mir, te dr Kalid Džamal, ambasador Ujedinjenih nacija za mir, a istinski pečat dali su predstavnici naučnih i inovatorskih organizacija iz celog sveta.

Srbiju je predstavljala delegacija Evropske akademije nauka (EAN), predvođena predsednicom Snježanom baronesom Rajačić, koja je istakla da je mir moguć i jedino ostvariv uz pomoć inovacija i naučnih spoznaja koje bi bile korišćene isključivo za dobrobit i napredak čovečanstva.

„Naša delegacija je dala veliki doprinos radu Saveta učešćem svojih akademika i njihovih zapaženih izlaganja. Prof. dr Nedeljko Stanković je izlagao na polju nauke, akademik Mladen Karić na polju inovacija, dok su se javnosti obratili i akademik Fernando Maldonado Lopes i akademik Al Bakera. Značajan doprinos radu dao je i dr Branimir Jovanović iz Muzeja Nikola Tesla", izjavila je Snježana.

Jedna od tema skupa bila je inicijativa da se centralizuje i olakša zaštita intelektualne svojine, odnosno formira centralna baza podataka. To bi bilo veoma značajno za inovatore i nove stvaraoce, jer bi se na taj način izbegla privilegovana pozicija i monopol velikih kompanija koje danas jedine imaju finansijsku šansu da zaštite svoja intelektualna ostvarenja u celom svetu.

Na Savetu su potpisani i značajni međunarodni sporazumi na polju promocije, realizacije i implementacije inovativnih rešenja i patenata, kao i memorandumi o razumevanju između srodnih naučnih i inovatorskih asocijacija.

Evropska akademija nauka je potpisala memorandume s nekoliko velikih međunarodnih asocijacija, među kojima se ističu „Citizen Innovation" iz Singapura, OFEED iz Maroka i „Britanska asocijacija inovatora i pronalazača".

Snježana Rajačić, predsednica EAN, proglašena je za ambasadorku inovacija, napretka i preduzetništva. Tom prilikom odlikovana je Da Vinčijevom zvezdom - ordenom Britanske asocijacije inovatora i pronalazača, te je proglašena za počasnog člana Britanskog naučnog društva koje deluje pod pokroviteljstvom Njenog visočanstva kraljice Elizabete Druge.

Savet je održan pod pokroviteljstvom Svetske organizacije za mir.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво