Najpopularnije lozinke na svetu 123456 i reč password

Pravilno kreiranje lozinke prvi je korak u zaštiti od zloupotreba na internetu, a najsigurnija je kombinacija slova, simbola i brojeva, ukazali su stručnjaci povodom Svetskog dana lozinki.

Istraživanja pokazuju da je najpopularnija lozinka na svetu "123456", dok se reč "password" nalazi na četvrtom mestu najčešće korišćenih.

Prema podacima globalnog istraživanja Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost Velike Britanije, najpopularniju lozinku na svetu "123456" koristi čak 23,2 miliona naloga.

Na drugom mestu je "123456789" koju ima 7,7 miliona naloga, saopštila je softverska agencija Namiks.

Među top deset lozinki nalazi se i niz prvih slova u gornjem delu tastature, "qwerty", i sama reč "password" koju upotrebljava više od tri miliona naloga na svetu, kao i "abc123" i "111111".

Stručnjaci iz Namiksa navode da je da je korisnik skoro uvek najslabija karika u bezbednosnom lancu i ukazuju na značaj obrazovanja u pravilnom kreiranju lozinki.

Jan Keler iz beogradskog odseka Namiksa rekao je da problem nastaje kada lozinka nije jedinstvena i dovoljno jaka.

"Dešifrovanje je lako ukoliko su reči koje se koriste generičke i lako pretpostavljene poput ličnih imena, datuma rođenja ili naziva omiljenih bendova što ugrožava sajber zaštitu", naveo je on.

Najlakši put do jake lozinke je upotreba reči koje korisniku zbog nečega znače i njihovo kombinovanje sa simbolima i brojevima.


Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво