Veliki podaci za male bebe

Univerzitetski medicinski centar u Utrehtu, u okviru projekta „Veliki podaci za male bebe”, godinama je prikupljao anonimne podatke sa Odeljenja intenzivne nege neonatologije u cilju sprečavanja infekcija kod prevremeno rođenih beba.  

Deset odsto svih beba se rodi prevremeno, a one su veoma podložne infekcijama. Kako bi se pratilo njihovo zdravlje, prevremeno rođene bebe su neretko povezane na veliki broj aparata.  

Univerzitetski medicinski centar u Utrehtu u Holandiji, deset godina je prikupljao anonimne podatke sa odeljenja intenzivne nege neonatologije. Tako je započet projekat „Veliki podaci za male bebe“, sa ciljem da koristeći naprednu analitiku, mašinsko učenje i veštačku inteligenciju, proaktivno tretira ili čak spreči infekcije kod prevremeno rođenih beba.  

Kompanija SAS organizovala je nedavno godišnju konferenciju iz oblasti analitike u Dalasu. Konferencija svake godine okuplja veliki broj stručnjaka koji primerima iz svakodnevnog života predstavljaju uticaj napredne analitike, veštačke inteligencije i mašinskog učenja na rešavanje poslovnih izazova.

Koristeći SAS rešenja za veštačku inteligenciju i naprednu analitiku, tim stručnjaka iz Medicinskog centra, analizirao je arhivske podatke uređaja sa odeljenja intenzivne nege neonatologije i razvio analitički model koji predviđa infekcije kod prevremeno rođenih beba.

Predviđanja uključuju i mogućnost dobijanja sepse, infekcije krvi koja može biti opasna po život. Model koji je razvijen sa 90 odsto preciznosti može predvideti prisustvo bakterijskih infekcija koje su uzročnici sepse. Ovo je značajno veći procenat od dijagnostike lekara znasnovane na pregledima pacijenata i postojećim simptomima.

Izbegavanje antibiotika i adekvatna terapija 

„Korišćenjem SAS veštačke inteligencije i napredne analitike, doktori i medicinske sestre mogu da donesu najbolju moguću odluku za svoje male pacijente, tako što će im obezbediti terapiju koja spasava život, ili izbeći korišćenje nepotrebnih antibiotika“, rekao je Daniel Vijlbrief, neonatolog u Medicinskom centru.

Analitika se primenjuje u svim oblastima. Bankarstvo i zdravstvo se oslanjaju na naprednu analitiku kako bi iskoristile potencijal veštačke inteligencije da reše izazove u poslovanju, ali i značajne društvene teme.

SAS ima mogućnost da analizira i upravlja velikom količinom podataka, kako bi automatizovao odluke koje se donose na dnevnom nivou. Primenom sofisticirane analitike, kompanije mogu da donose pametnije, efikasnije i personalizovane odluke.  

broj komentara 0 pošalji komentar