„Prasimbol“ od 99,9% čistoće zlata

22. aprila, u hotelu Hilton, održala se izložba „Prasimbol“ vajara Riste Mihića. Ono što ju je izdvojilo od ostalih jeste činjenica da su eksponati bili 9 skulptura od 99,9% čistoće zlata, te da je izložba nesvakidašnje trajala samo 99,9 minuta.

„Pripremio sam skulpture za izložbu, ali nisam znao da im nađem adekvatno mesto gde bi bile izložene, jer nisu za muzej, ulicu ili galeriju. Sinula mi je ideja da bi hotel bio odličan izbor za nešto tako ekskluzivno kao što su skulpture u zlatu", izjavio je Risto Mihić.

Ovim skulpturama je bilo namenjeno da budu izložene prošlog marta u ovom hotelu, međutim izložba se odvila bez posetilaca. Niko, pa ni sam umetnik, nije video te skulpture jer se iložba nije ni desila. Ova umetnička dela su samo bila „dekorativni" deo hotela do ovog trenutka, nakon godinu dana.

Među zvanicama su se našli i predstavnici diplomatskog kora, renomirani privrednici Srbije, kao i brojni umetnici i ljubitelji umetnosti, te značajne ličnosti iz kulturnog miljea. Izložbu su otvorili istaknuti likovni umetnik Miroljub Filipović Filimir i dr Dragan Dejković, finansijski savetnik.

Umetnik je poručio da su njegove skulpture jedan vid zaveštanja srpskom narodu, dok su ostali predstavnici komentarisali da bi ovi eksponati u budućnosti mogli da osvanu na nekom javnom mestu u Beogradu, u vidu nekog spomenika. Za sada ih je, ipak, bilo moguće osmotriti samo na čas. Zašto baš zlato?

„Skulpture koje ja pravim su od čistog, investicionog zlata i zaista imaju podlogu u zlatu. Novčanice, oni šareni papirići koje ljubomorno čuvamo u novčanicima, nemaju svoju zlatnu podlogu, a trebalo bi", kaže umetnik Mihić.

Skulpture koje su se našle na izložbi nazvane su Mistrija, Buljava zlatnoriba, Vežbačica, Besnulja, Samospoznaja, Namiguša, radoznali periskop, Prasimbol i Ex LibRIS TO.

Risto je diplomirao vajarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Ima preko 50 izvedenih i izlaganih dela, 31 javno izloženu skulpturu među kojima su i Spomen obeležje đakonu Avakumu, Spomen ploče Smilji Mandukić i Branku Markoviću.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво