Kraljevski pingvini postaju žrtve globalnog otopljavanja

Naučnici su utvrdili da je druga po veličini kolonija kraljevskog pinvina na Antartiku nestala.

Na hiljadu mladih ženki kraljevskog pingvina udavilo se u Vedelovom moru 2016. godine u snažnoj oluji. Od tada ova kolonija koja je nastanjivala Brantov lednik ne pokazuje znake oporavka.

Tragični gubitak kolonije u zalivu Halej prijavio je tim Britanske antarktičke ekspedicije koji je njihov nestanak utvrdio pomoću satelitskih snimaka.

Doktor Piter Fretvel i dr Fil Tradan kažu da je kolonija, koja je decenijama imala između 14 i 25 hiljada parova, nestala preko noći. Pretpostavlja se da ženke nisu bile dovoljno stasale da bi mogle da plivaju u trenutku kada se lednik raspao.

Britanski arktički tim veruje da su posle tog katastrofalnog gubitka 2016. godine odrasli primerci ili otišli na novu lokaciju ili nemaju prostora za parenje.

Pored toga, naučnicima je i dalje nejasno zašto se lednik u Brantovom zalivu nije ponovo formirao još od tada, zato dr Tradan misli da je to važno upozorenje za ono što nas očekuje.

„Nije ništa neobično što se kolonija premestila ili nije uspela da se obnovi, već je problem što se sada primećuju neki poremećaji na ovom staništu koji se nisu dešavale poslednjih 60 godina“, ističe dr Tradan.

Naučnici veruju da bi kolonija bila ionako osuđena na propast, jer se Brantov lednik sve više odvaja od Antarktičke ploče.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи