Strukturirano znanje narušava kreativnost?

Struktura pomaže u organizovanju ljudskih aktivnosti i pomaže nam da razumemo svet sa manje napora, ali ona može biti „ubica“ kreativnosti, zaključuje studija Škole za menadžment Univerziteta Rotman u Torontu.

Dok je većina istraživanja u oblasti menadžmenta podržavala ideju da davanje strukture informacijama olakšava suočavanje sa njihovom složenošću i povećava efikasnost, u novoj studiji ona je nazvana „mačem sa dve oštrice".

„Hijerarhijski organizovana informaciona struktura može imati i tamnu stranu", upozorava Jeun Jon Kim, studentkinja doktorskih studija i koautor rada, zajedno sa Čen-Bo Congom, vanrednim profesorom organizacionog ponašanja i upravljanja ljudskim resursima u Školi Rotman.

Nizom eksperimenata utvrđeno je da su učesnici pokazali manju kreativnost i kognitivnu fleksibilnost kada se od njih tražilo da završe zadatke koristeći kategorisane skupove informacija, u poređenju sa onima od kojih je traženo da rade sa podacima koji nisu postavljeni na određeni način. Oni u organizovanoj informativnoj grupi takođe su manje vremena provodili na svojim zadacima, pokazujući smanjenu upornost, svojevrsni „ključ" kreativnosti.

Istraživači su izveli tri eksperimenta. Dvema grupama učesnika u studiji predstavljena je grupa imenica koje su bile organizovane u određene kategorije, odnosno grupa koja nije bila tako organizovana, a zatim im je rečeno da iznesu što je moguće više rečenica koristeći zadate reči. Treći eksperiment koristio je lego kocke. Od učesnika je zatraženo da od njih naprave vanzemaljca, pri čemu su kocke bile organizovane po boji i obliku, a zatim da urade to isto od kocki koje nisu bile tako organizovane. Učesnici su, neopterećeni kategorijama, pokazali veću kreativnost u radu.

„Predlažemo ljudima da svoje ideje iznose nasumice ʼna belu tabluʼ i onda da razmisle o njihovim vezama", kaže Kim. Skloni smo da se više usmerimo na organizovanje i klasifikovanje informacija nego na samu efikasnost, i toga posebno treba da se čuvaju zaposleni u kreativnim industrijama, tvrde istraživači.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи