U Cernu se ponovo vijori srpska trobojka

Krajem prošle godine Srbija je postala 23. članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja, a članstvo je danas proslavljeno svečanim prijemom u Ženevi. Premijerka Ana Brnabić od Cerna očekuje rezultate u nauci i privredi. U toj organizaciji već učestvuje 55 domaćih saradnika, a uz Izrael, Švajcarsku i Norvešku, Srbija je četvrta zemlja van Evropske unije sa punopravnim učešćem u Cernu.

Podizanjem trobojke u Ženevi, Srbija se vratila u najveću naučnu laboratoriju na svetu. Od pridruženog do punopravnog članstva prošlo je sedam godina. Naučnici iz Srbije sada su i zvanično deo tima koji otkriva najveće tajne svemira.

„Ovo je istorijski dan za naučnu zajednicu Srbije sa kojom sarađujemo godinama. Mada smo i u proteklom periodu delili istu misiju i ciljeve. Jedan od najvažnijih ciljeva je obuka naučnika, ali i obrazovanje šire javnosti“, rekla je Fabiola Đanoti, generalna direktorka Cerna. 

„Cern nam je za 65 godina dao odgovore na brojna pitanja, a ujedno nas je podstakao da razvijamo tehnologije i veštine koje se primenjuju za dobrobit društva. Naše srpske kolege dugo sarađuju sa nama na različitim eksperimentima. Drago mi je da sada sedimo za istim stolom i delimo odgovornost za budućnost“, istakla je predsednica Saveta Cerna Ursula Basler.

Kao deo Jugoslavije, Srbija je 1954. godine bila među osnivačima Cerna. Napustila ga je iz ekonomskih razloga posle sedam godina. Sada je prva država iz regiona sa punopravnim članstvom, a to će je koštati dva i po miliona švajcarskih franaka godišnje.

„Mislim da je važno u onom poslu koji pokušavamo da uradimo, a to je da zasnujemo društvo i ekonomiju zasnovanu na znanju, inovacijama, tehnologiji. Takođe je izuzetno važno za naše mlade naučnike i generalno za našu naučnu zajednicu i nadam se da će ovo biti još jedan signal za mlade naučnike, istraživače da ostaju u Srbiji“, ocenila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

„Ovo je zaista veliki dan za nauku. Mislim da je velika stvar i za naše nastavnike koji se obučavaju ovde da bi predavali bolju fiziku, da bi odgajili nekog Pupina ili Teslu ponovo, ali i šansa za našu privredu“, objasnio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

U planu je i imenovanje oficira za vezu koji će biti zadužen za privrednu saradnju Srbije i Cerna.

Cernom vlada nauka. Tu su se rodile mnoge ideje koje su promenile svet. Među njima je i www, odnosno svetska mreža za pretragu internet sadržaja koju koriste milijarde ljudi širom sveta. Možda će neka od budućih otkrića imati potpis srpkih naučnika iz Cerna.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи