Vojni bunker na Kalemegdanu

Davne 1948. godine između Jugoslavije i Sovjetskog Saveza izbio je spor koji je svakog trenutka pretio da preraste u otvoreni sukob i novi rat. Tada još mlada država našla se u nezavidnom položaju jer više nije pripadala Istočnom bloku, a kako je bila komunističke političke orijentacije, nije bila ni u Zapadnom. Titova Jugoslavija tada nije imala nikoga iza sebe.

Upravo ovakva situacija bila je povod za izgradnju jednog od najmisterioznijih objekata u Beogradu, a to je vojni bunker na Kalemegdanu, na Gornjem gradu kod spomenika Pobednik. Bunker je napravljen za potrebe odbrane Beograda u slučaju napada Sovjetskog Saveza.

Kalemegdan je bio idealno mesto za takav objekat jer je u vreme njegove gradnje bio zatvoren za civile. Za bunker su tako znali samo visoki vojni zvaničnici, a kako nema nikakvih zvaničnih podataka, o svemu što se događalo na tom mestu može se samo nagađati.

Na jednom stepeniku na ulazu u bunker uklesan je datum 19. oktobar 1953. Iako nikada nije ušao u funkciju za koju je projektovan, objekat je veoma zanimljiv. Građen je tako da može da izdrži nuklearni napad jer su Sovjeti još u to vreme imali atomsku bombu. Očekivalo se da u slučaju rata napad može doći i iz Mađarske, pa su dva artiljerijska gnezda, koliko ih ima u bunkeru, bila okrenuta ka severu.

Ventilacija i posle toliko godina savršeno radi, temperatura je stalna, oko dvanaest Celzijusovih stepeni, a u njemu se i dalje nalaze kanistri za vodu koji bi vojnicima mogli da obezbede dovoljno tečnosti za nekoliko nedelja. Za boravak u bunkeru, vojnici bi morali da zadovolje više uslova. Pre svega, morali bi da budu psihofizički sposobni da u malom, zatvorenom prostoru izdrže duži vremenski period; zatim je bilo potrebno da budu sitnije građe upravo zbog skučenog prostora, naročito onog u spavaonicama, i da mentalno budu toliko jaki da izdrže višegodišnju izolaciju od spoljnog sveta.

Bunker je bio vojna tajna sve do 2008. godine, kada je postao deo turističke ponude JP „Beogradska tvrđava".

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво