Sačuvane orgulje katedrale Notr Dam

Strahoviti požar načinio je neprocenjivu štetu brojnim umetničkim remek-delima katedrale Notr Dam. Ipak, orgulje su sačuvane. Orguljaš Olivije Latri je zahvalio svima koji su slali poruke podrške.

Dok su posmatrali kako vatra guta ogromnu civilizacijsku vrednost u katedrali Notr Dam, ljudi iz celog sveta strahovali su šta će se dogoditi sa 8.000 cevi velelepnih orgulja. Spekulacije su bile mnogobrojne o sudbini instrumenta, koji je 1730. konstruisao Fransoa Tijeri a dovršio Aristid Kavalje Kol 1860. 

„Mislio sam da je instrument uništen", izjavio je za ABC sidnejski orguljaš Dejvid Druri kada je video strahovite snimke iz Pariza. Na sreću, čini se da je instrument netaknut. 

Direktor umetničkog nasleđa katedrale rekao je za Asošijeted pres:„Dok je visoki oltar oštećen propadanjem tornja, kao i kamena statua Pijete iz 18. veka i veliki broj fresaka u kapeli, velike orgulje su u redu." Čuveni orguljaš katedrale Notr Dam Olivije Latri zahvalio je svima koji su poslali poruke podrške.

„Kao i vi, veoma sam tužan, velikim bol je u duši", napisao je na Fejsbuku, i dodao: „Slike koje smo videli su užasne. Voleo bih da je to sve ružan san, ali realnost, nažalost, neumitno dolazi do nas". 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво