EU sprema milijarde evra za „svemirski bilijar“

Naučnici i političari okupili su se u Briselu da bi skovali plan za istraživanje svemira koji će izvoditi agencija Evropske unije. Odlučeno je da se za period od 2021. do 2027. godine, izdvoji 17 milijadi evra.

Evropski parlament odobrio je predlog Evropske komisije da u sledećem dugoročnom razdoblju (2021-2027) EU izdvoji 16,9 milijardi evra za dalje osnaživanje uloge EU u oblasti istraživanja svemira.

Novi svemirski program EU predviđa veća ulaganja u aktivnosti na istraživanju, kao i prilagođavanje novim potrebama i tehnologijama, uz istovremeno jačanje autonomnog pristupa Evrope svemiru.

„Naš je plan jasan: održavati i nadograđivati postojeću infrastrukturu za 'Galileja' i 'Kopernika', povećati upotrebu svemirskih podataka, podsticati inovativna novoosnovana preduzeća koja čine privatni segment svemirskih letova i povećati sigurnost Evropljana“, rekla je evropska komesarka za unutrašnje tržište i industriju, Elzbieta Bienkovska.

Kako je dodala, ta ambicija je pretvorena u konkretan program, tako da Evropa ostane svetski predvodnik u svemirskom sektoru.

Oko 200.000 stručnjaka zaposleno je u svemirskom sektoru Unije.

Zbog toga je ključno, smatraju poslanici, na svim nivoima podržavati razvoj naprednih veština u sektorima povezanim sa svemirom te podržati aktivnosti obrazovanja i osposobljavanja.

Evropska komisija je predložila da se sve postojeće i nove svemirske aktivnosti objedine u jedinstven program, čime će se programi „Galileo“, EGNOS i „Kopernik“ spojiti u jedan program, pa će im se dodati dve nove inicijative, SSA i "Govsatcom".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво