EU sprema milijarde evra za „svemirski bilijar“

Naučnici i političari okupili su se u Briselu da bi skovali plan za istraživanje svemira koji će izvoditi agencija Evropske unije. Odlučeno je da se za period od 2021. do 2027. godine, izdvoji 17 milijadi evra.

Evropski parlament odobrio je predlog Evropske komisije da u sledećem dugoročnom razdoblju (2021-2027) EU izdvoji 16,9 milijardi evra za dalje osnaživanje uloge EU u oblasti istraživanja svemira.

Novi svemirski program EU predviđa veća ulaganja u aktivnosti na istraživanju, kao i prilagođavanje novim potrebama i tehnologijama, uz istovremeno jačanje autonomnog pristupa Evrope svemiru.

„Naš je plan jasan: održavati i nadograđivati postojeću infrastrukturu za 'Galileja' i 'Kopernika', povećati upotrebu svemirskih podataka, podsticati inovativna novoosnovana preduzeća koja čine privatni segment svemirskih letova i povećati sigurnost Evropljana“, rekla je evropska komesarka za unutrašnje tržište i industriju, Elzbieta Bienkovska.

Kako je dodala, ta ambicija je pretvorena u konkretan program, tako da Evropa ostane svetski predvodnik u svemirskom sektoru.

Oko 200.000 stručnjaka zaposleno je u svemirskom sektoru Unije.

Zbog toga je ključno, smatraju poslanici, na svim nivoima podržavati razvoj naprednih veština u sektorima povezanim sa svemirom te podržati aktivnosti obrazovanja i osposobljavanja.

Evropska komisija je predložila da se sve postojeće i nove svemirske aktivnosti objedine u jedinstven program, čime će se programi „Galileo“, EGNOS i „Kopernik“ spojiti u jedan program, pa će im se dodati dve nove inicijative, SSA i "Govsatcom".

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 20. apr 2019, 18:25) - anonymous [neregistrovani]

I ja bih rado bio clan...???

Kadim se da znam vise od svih njih 200 000, zajedno...
Nazaslost nema mi mjesta medju njima.
Ne pripadam njihovom plemenu.
Nece mene u svoje drustvo...

(subota, 20. apr 2019, 13:34) - anonymous [neregistrovani]

Aha

Ima para znaci ima ima samo za sirotinju nema .

(petak, 19. apr 2019, 01:28) - anonymous [neregistrovani]

Hmmm

Problematicna ce biti ta 2036. godina...za nju se spremaju definitivno.