Pokloni za 50. godišnjicu Planetarijuma

Novi projektor za planetarijumske projekcije i renoviranje Planetarijuma na Kalemegdanu pokloni su za 50. godišnjicu njegovog postojanja.

Beogradski planetarijum je jedan od dva planetarijuma u Srbiji, koji je nezvanično počeo sa radom 1969. a zvanično 1970. godine. Nalazi se u sastavu Astronomskog društva „Ruđer Bošković“, jednog od najstarijih astronomskih društava u Evropi i najstarijeg na Balkanu. Smešten je u posebno prilagođenom orijentalnom amamu iz 19. veka u Donjem gradu Beogradske tvrđave.

Branko Simonović, iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ naglašava da je za ovih 50 godina postojanja zub vremena ostavio dosta traga na Planetarijumu jer u njega nije mnogo ulagano do sada.

„Zahvaljujući dobroj volji i odgovornosti nekih ljudi dobre volje i jedne kompanije koja je želela da pomogne, okrečen je unutrašnji projekcioni svod kupole koji je veoma važan. Pored toga donirali su nam i jedan video-bim projektor što je nama inače osnovno sredstvo za rad“, navodi Simonović.

Međutim, dodaje, ostaje činjenica da je Planetarijum sistemski ugrožen i da je u vrlo lošem stanju. Problemi spadaju u domen građevinskih radova i zahtevaju angažman odgovarajućih stručnjaka. Pre svega, najveću opasnost predstavlja vlaga. Položaj objekta u blizini reke, podzemne vode ali i vreme, uticali su na to.

Planetarijum je didaktičko sredstvo koje pomaže u približavanju astronomije, pre svega deci, na zanimljiv i očigledan način. Pomaže da se prikažu i objasne geometrija neba, astrognozijske teme, a uz sekundarne sadržaje i projekcije, omogućava i šetnju sunčevim sistemom, kosmološkim razmerama vasione i mnogo toga još, objašnjava gost Jutarnjeg programa.

„Procenjujemo da je do sada kroz Planetarijum prošlo sigurno bezmalo pola miliona ljudi, a posebno dece, tako da bi baš zbog toga trebalo posvetiti više pažnje ovom prostoru i zauzstaviti njegovo propadanje“, smatra Branko Simonović iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи