Uspeh srednjoškolaca na takmičenju iz hemije

Krajem prošle nedelje, Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu bio je po drugi put domaćin srednjoškolcima iz Južnobačkog okruga. Najbolji na takmičenju iz hemije, još jedan su korak bliže državnom takmičenju i Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi.

Učenici su najpre dva i po sata rešavali dvadeset zahtevnih problemskih zadataka. Najbolji su dobili priliku da pokažu i svoje laboratorijske veštine u eksperimentalnom delu takmičenja, koji je trajao četiri sata.

Srednjoškolci su veoma zainteresovani za hemiju, rekla je za Portal RTS-a dr Suzana Jovanović Šanta, profesorka na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine. „Uvek smo zadovoljni odzivom. Međuokružno takmičenje je drugi od četiri ranga takmičenja koji organizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Srpsko hemijsko društvo."

Dok su se učenici takmičili, njihovi nastavnici su slušali predavanje prof. dr Nede Mimice Dukić „Prirodna jedinjenja kao antikancerogeni agensi - istine i zablude". Na kraju, komisija sa prof. dr Mirom Segedinac na čelu prodiskutovala je sa đacima njihove radove.

Prema rečima prof. Jovanović Šante, na osnovu uspeha na testu i laboratorijskim zadacima odabrano je devet najboljih koji će predstavljati Južnobački region u maju, na republičkom takmičenju. Pobednici republičkog takmičenja takmičiće se na Srpskoj hemijskoj olimpijadi, koja je izborno takmičenje za Međunarodnu hemijsku olimpijadu.

„Naši predstavnici na ovom najprestižnijem međunarodnom hemijskom takmičenju redovno osvajaju mnoštvo medalja", dodala je prof. Šanta.

Ovom prilikom Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine uručio je zahvalnice penzionisanim profesorkama hemije novosadskih srednjih škola. Na ovaj način nagrađeno je osam profesorki koje su tokom svoje radne karijere značajno vreme posvetile pripremi nadarenih đaka za takmičenja, i time dale nemerljiv doprinos popularizaciji hemije među mladima.

broj komentara 0 pošalji komentar