Profesor Đuro Koruga i revolucija 4.0

Na trećoj sesiji Megatrend foruma, akademske tribine posvećene razmatranju aktuelnih društvenih i naučnih izazova na Univerzitetu Megatrend u Beogradu, govorilo se o četvrtoj tehnološkoj revoluciji i nanotehnologijama. Besednik je bio prof. Đuro Koruga, svetski afirmisan inovator i pionir u oblasti nanotehnologija i biomedicinskog inženjerstva.

„Početkom godine smo počeli sa jednom značajnom aktivnošću koja se definiše kao Megatrend forum. U okviru te aktivnosti svakog meseca organizujemo predavanja iz različitih oblasti koja su od interesa za našu društvenu zajednicu. Prva sesija je bila posvećena međunarodnom statusu naše zemlje i bezbednosnoj situaciji. Druga je bila posvećena predavanju koje se odnosi na socijalnu demografiju i politiku, a evo, na trećoj smo ugostili i profesora Korugu", izjavio je prof. dr Miodrag Jevtić, rektor Univerziteta Megatrend u Beogradu.

Profesor Đuro Koruga je govorio i o veštačkoj inteligenciji, neuronskim mrežama, simetriji kao osnovi za razumevanje prirode, potom o vezama između umetnosti i tehnike, o spajanju klasične i kvantne fizike, o kosmičkim letovima kao najavi pete tehnološke revolucije, o sistemima manipulisanja po načelu „atom po atom", o kodiranoj stvarnosti koju je ponekad teško razumeti, i drugim zanimljivim temama. Uvodni deo predavanja odnosio se na značaj ljudskog rada i njegove zamene mašinskim, zatim se mogao čuti jedan istorijski pregled te zamene (prve, druge, treće i četvrte tehnološke revolucije), dok je u trećem delu publika čula sumiranje tih rezultata, razmišljanja, izazove i diskusije na tu temu.

Prema profesoru Korugi, prva tehnološka revolucija odnosila bi se na zamenu ljudskog rada parnom mašinom. Druga bi značila zamenu ljudskog rutinskog intelektualnog rada računarima, treća zamenu ljudskog intelektualnog kreativnog rada novim tipovima veštačke inteligencije. Četvrta se odnosi na same nanotehnologije koje omogućavaju da se kreativni i fizički rad ugradi u strukture materije i da se dobije potpuno nova revolucija.

„To je implementiranje softvera, odnosno onoga dela inteligencije u samu strukturu materije i to na nanonivou, slično nama. Mi i ako smo ovoliki koliki izgledamo makroskopski, u stvari smo jedan nanotehnološki nanosistem, zato što su naša genetika i informacija spakovane na nanonivou. Kao što smo i mi porasli, tako će isto i u okviru četvrte tehnološke revolucije svet biti informaciono spakovan na tom nanonivou, a mašina će isto biti makroskopskog karaktera", izjavio je profesor Koruga.

Na pitanje dokle je naša zemlja stigla kada je o ovoj revoluciji reč, profesor kaže da se Srbija uvek suočavala sa izazovima, imala skokove i padove, te treba imati u vidu da smo mala zemlja ali da moramo imati mudrosti da se priključimo i velikim zemljama, te da i s njima delimo „kolač".

„Spremni smo za ovu revoluciju u onom delu koji se odnosi na intelekt, softver, itd. Međutim, kada je u pitanju ulaganje u nove materijale, u pravljenje novih nanočipova, tu možemo da participiramo samo sa onima koji imaju velika sredstva na raspolaganju. Mi smo takva nacija da u početku imamo entuzijazam i ideje, međutim, kada to tehnološki treba realizovati, nemamo privredu", ističe profesor.

Zahvaljujući nanotehnologijama stvoreni su lekovi za mnoge bolesti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво