Naučni novinari u Beogradu

Naučni novinari u svom svakodnevnom poslu „lete” kroz različite oblasti, intervjuišući istraživače u potrazi za interesantnom pričom. Kako na najbolji način izveštavati o dostignućima nauke, „prodati” priču urednicima i imati čitanost ili gledanost, raspravljalo se krajem prošle nedelje u Beogradu, u Radio-televiziji Srbije.

Izveštavanje o nauci, naučnicima i tome kakav je njihov uticaj na naš život, najčešće je uzbudljivo, ponekad teško, čulo se krajem prošle nedelje na trećoj radionici u okviru Balkanske škole za naučne novinare koju su u Beogradu organizovali Balkanska mreža naučnih novinara, Centar za etiku u nauci i novinarstvu (CESJ) i Udruženi istraživački centar (Joint Research Centar ‒ JRC) Evropske komisije.

„Ova okupljanja naše kolege vide kao mogućnost da uče jedni od drugih. Kroz profesiju srećemo mnoge izvrsne naučnike koji nam govore o svojim dostignućima i samoj nauci. Nije se lako nositi sa tim. Naučni novinari imaju zadatak da udovolje dvema stranama ‒ naučnicima i svojim urednicima, koji zastupaju očekivanja publike", smatra Fabio Turone, naučni novinar iz Milana, predsednik Udruženja italijanskih naučnih novinara (SWIM).

Naučni novinari su u prilici da čuju o fantastičnim otkrićima mnogo pre nego što ona zažive u praksi, i da ta znanja prevedu na jezik razumljiv publici. Istina, to spada u komplikovaniji deo posla, ali to samo oni znaju.

Prema rečima Mića Tatalovića, predsednika Društva naučnih novinara Velike Britanije (ABSW), naučno novinarstvo jeste novinarstvo kao svako drugo, ali sama nauka ima drugačije zakonitosti od ostalih oblasti ljudske delatnosti.

„Naučnici rade godinama i decenijama u nekoj visokospecijalizovanoj naučnoj oblasti, i to nije lako na kvalitetan način objasniti i preneti javnosti. To nemamo gde da naučimo. Zbog toga je važno da se okupljamo i razgovaramo o tome kako to raditi na najbolji mogući način".

Kroz interaktivne sesije ilustrovane primerima dobre novinarske prakse, kolege iz medija širom Zapadnog Balkana, imale su priliku da unaprede profesionalna znanja i veštinu izveštavanja na polju nauke, medicine i zaštite životne sredine. Ciklus okupljanja za novinare smišljen je i da bi se ostvarila povezanost unutar zajednice naučnih novinara i povećala dostupnost informacija.

„Uviđanje koliko kvalitetnih naučnih novinara imamo u regionu, neprepoznavanje značaja ove posebne grane novinarstva, kao i spoznaja koliko smo slabo povezani, najvažnije je što ću sa ove radionice poneti", dodao je Tatalović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара