Nasa traži volontere za izležavanje

Deo Nasinih istraživanja o boravku ljudi u svemiru, obuhvata i testiranje uticaja veštačke gravitacije. Zato će Nasa plaćati 16.500 evra za gledanje televizije u krevetu tokom 60 dana, onima koji dobrovoljno žele da učestvuju u ispitivanjima.

Zbog testiranja prednosti veštačke gravitacije, Nasa će volonterima plaćati 16.500 evra za gledanje televizije u krevetu tokom dva meseca.

Dobrovoljci će imati televizor, materijal za čitanje i druge aktivnosti, kako im ne bi bilo dosadno, piše britanski „San“.

Prijavljivanje se završava 24. maja, testiranja počinju u septembru u nemačkom gradu Kelnu, a jedan od uslova je da govorite nemački da biste konkurisali.

Najvažniji uslov jeste da ćete sve, od jela pa do odlaska u toalet, morati da obavljate lebdeći.

Učesnici istraživanja će ležati u specijalizovanim krevetima dva meseca da bi stručnjaci testirali kako svemirski let utiče na ljudsko telo.

Volonterima će za njihov angažman biti plaćeno 16.500 hiljada evra, a ceo proces ispitivanja i studije, Nasa vodi zajedno s Evropskom svemirskom agencijom u Nemačkom svemirskom centru. 

Iz Evropske svemirske agencije je saopšteno da će istraživanje pomoći da se otkrije kako bestežinsko stanje, kosmičko zračenje, izolacija i prostorna ograničenja utiču na astronaute.

Istraživanje će se baviti i propadanjem mišića, koje se događa kada su astronauti dugo u svemiru a trajaće 79 dana.

Volonteri će proći kroz pet dana upoznavanja pre nego što budu ušli u krevet, a posle isteka 60 dana, koliko testiranje traje, predviđeno je još 14 dana za odmor i rehabilitaciju, navodi britanski list.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво