Različiti bračni statusi doprinose uspehu grupe

Rokenrol mit kaže da je zabavi kraj čim se jedan član benda venča. Međutim, istraživanje Državnog univerziteta Mičigena navodi da mešani sastav venčanih i nevenčanih članova muzičkih grupa poboljšava kreativnost, inovativnost i timski rad, a izgleda da isti princip važi i u poslu.

Već decenijama istraživanja pokazuju da raznolikost grupe (bilo da se njeni članovi razlikuju u uzrastu, rasi, bilo polu), donosi svežu energiju i širi vidike grupi. Do sada, međutim, nije detaljnije proučavano kako na rad grupe utiču različiti životni stilovi ‒ bračni status, stambena situacija.

Autori ovog istraživanja smatraju da je bračno stanje značajna distinkcija u životu ljudi, posebno u savremeno doba.
„Sada je pravi trenutak da se istraži kako se bračni status članova odražava na radnu dinamiku grupe ‒ budući da je na globalnom nivou među zaposlenima sve više nevenčanih", rekao je profesor Don Konlon sa Državnog univerziteta Mičigena.

Da bi utvrdili kako razlika u bračnom stanju utiče na uspeh neke grupe, profesori Konlon i Karen Eti Džen sa Univerziteta u Melburnu posmatrali su dve različite vrste grupa: rok bendove iz perioda panka i novog talasa i studente programa MBA (Master of Business Administration).

Rok bendovi pružaju drugačiji ugao gledanja i razlikuju se na više načina od grupa koje postoje unutar radnih organizacija, te zato mogu biti izvor informacija koje do sad organizacione nauke nisu primećivale, primetio je Konlon. „Ispitujući dve značajno različite grupe, rok bendove koje pokreću kreativnost i muzički talenat, i studente MBA programa koji se rukovode tradicionalnim shvatanjima poslovnog uspeha, nadamo se da ćemo pokazati da raznolikost životnih stilova povoljno utiče na sve grupe."

Kad su rok grupe u pitanju, naučnici su merili i umetnički doprinos i popularnost kod 84 benda. U razmatranje su uzete grupe koje su uspešno izdale albume između 1967. i 1992. godine, uključujući Ramonse, Pritenderse i U2. Konlon je zabeležio bračni status svakog člana i da li je s vremenom bilo promena. Umetnički uspeh bendova meren je analizom kritika albuma u časopisima Rolling Stone i Trouser Press, a popularnost je merena mestom svakog albuma na Bilbordovoj listi 200 najboljih.

„Otkrili smo da je raznolikost bračnog statusa doprinela i kritičkom i komercijalnom uspehu iskusnijih bendova. Dakle, što su duže zajedno radili, to je činjenica da je bend sastavljen od mešavine venčanih i nevenčanih članova ‒ više pomogla njihovom muzičkom uspehu", rekao je Konlon.

Brak kao dobar poslovni znak

Konlon i kolege su na nešto tradicionalniji način analizirali 73 tima studenata koji su radili na jednosemestralnom konsultantskom projektu u okviru programa MBA na Australijskom univerzitetu. Otkrili su da je bračni status imao veći uticaj na učinak grupa pred kraj semestra, pošto su već dosta vremena proveli zajedno. A taj nalaz odgovara onom koji su dobili ispitujući muzičke grupe.

Ovo istraživanje sugeriše da razlike u bračnom statusu pružaju članovima grupe mogućnost da se nadopunjuju i podržavaju, doprinose kreativnosti i razmeni informacija, od čega svi mogu imati korist.

Mala je verovatnoća da će različiti bračni statusi izazvati sukob u grupi, a svakako će doprineti zajedničkoj produktivnosti, bilo da je u pitanju stvaranje muzike, bilo savetovanje na projektu.

Istraživači zaključuju da različiti životni stilovi, barem kada je o braku reč, uglavnom pozitivno deluju na veliki broj grupa. To je značajno, imajući u vidu suštinske razlike koje postoje između dve ispitivane grupe. Rok bendovi su bili zajedno godinama, ako ne i decenijama, dok su studenti MBA programa bili u timu samo 12 nedelja.

„Različito poreklo, iskustva i gledišta članova i različite životne situacije i izbori koje prave mogu pomoći grupi da detaljnije obrađuje informacije i da razmišlja u više pravaca, što će dovesti do kreativnijih i uzbudljivijih rešenja i do uspeha u javnosti", zaključio je profesor Konlon.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи